Največ bo družinskih zdravnikov

Licence: Zdravniška zbornica je v spomladanskem razpisu razpisala 208 specializantskih mest za mlade zdravnike.

Objavljeno
12. april 2013 20.39
bsa*igra
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Največ mladih zdravnikov se bo letos usmerilo v družinsko medicino, kjer zdravnikov najbolj primanjkuje, kaže spomladanski razpis Zdravniške zbornice, ki je izšel danes. Razpisanih je 208 specializantskih mest, kar bo zelo ublažilo nezaposlenost zdravnikov.

Na zavodu za zaposlovanje je zdaj prijavljenih okoli sto brezposelnih zdravnikov, ki brez specializacije ne morejo samostojno opravljati zdravniškega poklica. Zdravnikov, ki z diplomo v žepu čakajo na specializacijo, pa je še veliko več. Specializacija pomeni za zdravnike hkrati tudi zaposlitev.

Največ mladih zdravnikov bo začelo delati na območju Ljubljane (65), na drugem mestu je Maribor (42), nato Kranj (18), Ravne na Koroškem (16), Celje (15), Koper (13), Krško, Murska Sobota in Nova Gorica po deset in Novo mesto devet.

Razpis želi okrepiti osnovno zdravstveno raven. Tako je največ razpisanih mest za družinsko medicino (70), 32 za pediatrijo in 23 za ginekologijo in porodništvo.

Večje število (28) je razpisanih tudi specializacij za anesteziologe, drugih pa veliko manj, denimo za urgentno medicino in internistično onkologijo po šest, psihiatrijo in radiologijo po pet, za interno medicino tri. Razmeroma malo je razpisanih kirurških specializacij, le ena revmatološka, nobene nevrološke (z izjemo otroške).

Na zdravniški zbornici poudarjajo, da so pri razpisu upoštevali usmeritve ministrstva za zdravje, upokojitve zdravnikov do leta 2020 in potrebe regij. Te so še večje, a finančna stiska narekuje omejeno število specializacij. Specializacija enega zdravnika stane v povprečju 293.000 evrov.

»Zavedamo se, da število razpisanih mest ne bo zadovoljilo vseh potreb in želja, hkrati pa pozivamo mlade zdravnike, da se bolj odločajo za enega najlepših poklicev – to je zdravnik družinske medicine,« je dejal predsednik zdravniške zbornica prim. Andrej Možina.

»Družinskih zdravnikov je premalo, kar otežuje njihovo delo, zaradi tega pa tudi ni velikega zanimanja za družinsko medicino,« je pojasnila prof. dr. Bojana Beovič, predsednica sveta za izobraževanje zdravniške zbornice.

Zbornica je pri razpisu upoštevala še druge usmeritve ministrstva. Tako pri tokratnem razpisu (prvič po nekaj letih) med kriterije za izbiro ne bo štelo volontiranje, ker je nezakonito. Ker so bolnišnice pri tem ravnale različno, študentje niso bili v enakem položaju. Beovičeva ugotavlja, da se specializantom spreminjajo pogoji za nazaj. Meni, da je bilo volotniranje koristno, saj so študenti pridobili prve izkušnje in se seznanili s stroko.