Največja izziva sta stres in staranje zaposlenih

Čeprav je zdravje na delovnem mestu eden od pogojev za uspešnost podjetja, ta o promociji zdravja večinoma ne razmišljajo.

Objavljeno
13. oktober 2015 18.43
NK
Helena Kocmur, notranja politika
Helena Kocmur, notranja politika

Ljubljana - Zlasti v majhnih in srednjih podjetjih za to nimajo dovolj denarja in kadra. Hkrati se ne zavedajo vseh koristi, ki jih prinaša skrb za varnost in zdravje pri delu, je na predstavitvi Vseslovenske kampanje za ozaveščanje delodajalcev ter krepitev in ohranjanje zdravja na delovnem mestu dejal Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije.

Skupaj s še osmimi regijskimi združenji, gospodarskimi zbornicami  in Sindikatom novinarjev Slovenije so za dvoletni projekt na javnem razpisu ZZZS dobili 200.000 evrov, kar je 90 odstotkov vrednosti projekta. Deset odstotkov so prispevali sami. Do konca prihodnjega leta bodo izvedli številne posvete o tej problematiki in izbrali najbolj inovativne projekte delodajalcev.

»Kljub temu, da smo dočakali priporočila ministrstva za zdravje o zdravju in varnosti pri delu, imajo delodajalci še vedno težave pri ugotavljanju, kakšne vse so njihove obveznosti in kako izvajati ukrepe, ki so v korist delavcem. Zlasti tisti iz malih in srednje velikih podjetij so večkrat izrazili željo, da bi bili bolje informirani in bi imeli strokovno pomoč in podporo pri izvajanju teh projektov,« je dejal Smole.

»V času krize se je pokazalo, da je stres ob izgubi dela res velik, vendar ni stres nič manjši za ljudi, ki so ostali v podjetju, saj so v nenehnem strahu, kdaj se bo to ponovilo. To je samo eden od izzivov, s katerim delodajalci nimajo dovolj izkušenj,« pravi Smole.

Orodja za oceno tveganja

Po besedah Anje Kopač Mrak, ministrice za delo in častne pokroviteljice projekta, je danes eden največjih zdravstvenih problemov stres, povezan z organizacijo delovnega mesta in varnostjo zaposlitve. Zlasti za mala, srednja in mikro podjetja so že lani pripravili šest interaktivnih orodij, s katerimi delodajalci skupaj z zaposlenimi lažje pripravijo ocene tveganja in programe za zmanjševanja tega. V pripravi je še enajst takšnih aplikacij.

Drugi izziv, je po mnenju ministrice za delo staranje populacije: »Ministrstvo bo v okviru evropskih sredstev namenilo denar za ozaveščanja in tudi prilagoditve delovnih mest za starejše delavce. V ospredju bo tudi varnost pri delu,« je še dejala ministrica. Poudarila je, da se morajo sektorji pri soočanju s temi izzivi povezati.