Največji lego festival v Sloveniji začel turnejo

Do konca februarja bodo v Celju, Mariboru in Ljubljani na ogled skulpture iz lego kock, najtežja ima kar 142 kilogramov.

Objavljeno
12. januar 2016 18.34
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Svojo pot je festival začel v Citycentru Celje, kjer bodo skulpture na ogled do 19. januarja. Prave mojstrovine so iz več kot tone lego kock sestavili na Danskem, od koder legendarne kocke tudi prihajajo. Na ogled so babuška, gozdne živali, med njimi rjava medvedka, ki je težka kar 110 kilogramov. Sestavili so tudi znane like iz animiranega sveta, kot sta Jelko in Ken Kozmoblisk iz animiranega filma Svet igrač.

Zagotovo bodo navdušeni tudi ljubitelji Vojne zvezd. Prav skulptura kapitana Rexa je najtežja skulptura, ki je na ogled. Zanjo so porabili 140 kilogramov lego kock oziroma zidakov, celotna teža skulpture pa je 142 kilogramov. Sestavljali so jo kar 171 ur.

Veliko lego zabave

Na festivalu pa niso na ogled le skulpture iz lego kock, ampak so uredili tudi lego igralnico z različnimi vrstami kock, na voljo so tudi duplo kocke za najmlajše. Pripravili so različna tekmovanja, od iskanja zlate lego kocke, ki je na ogled samo na takih festivalih, do sestavljanja mini skulptur po predloženem načrtu, sestavljanju najvišjega stolpa in najdaljšega mostu pa do tekmovanja v lego ribarjenju.

Lego festival, ki je največji tovrstni doslej v Sloveniji, bo zadnjih deset dni v januarju na ogled v mariborskem Europarku, februarja pa bo svojo pot po državi sklenil v ljubljanskih Cityparku in Centru Interspar Vič.

Leseni začetki

Lego kocke navdušujejo mlado in staro že od leta 1949, ko so jih prvič predstavili javnosti. Njihov oče je bil danski mizarski mojster Ole Kirk Christiansen, ki je sprva, podjetje je ustanovil leta 1932, izdeloval lesene igrače. Podjetje je dve leti kasneje poimenoval Lego. Danes so lego kocke med najbolj priljubljenimi in najbolj razširjenimi tovrstnimi igračami po svetu.