Največji prleški plaz bodo končno sanirali

Iz teras vertikaliziran nasad trt nad Slokanovo domačijo je prvič začel drseti pred štirimi leti.

Objavljeno
07. avgust 2015 17.04
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljutomer – Po dobrih štirih letih bodo Slokanovi iz Cubra jeseni končno mirno spali: občina in okoljsko ministrstvo sta se zagotovila dobrih 244.000 evrov za sanacijo plazovitega hriba nad 170 let staro domačijo. Dela bo opravila mariborska družba H. S. nizke gradnje, ki je oddala najcenejšo ponudbo.

Iz teras vertikaliziran nasad trt nad Slokanovo domačijo je prvič začel drseti pred štirimi leti. Čeprav je občina Ljutomer organizirala odvoz peščenjakov, ki so že takrat pritisnili na domačijo, in so leto kasneje v hrib zabili še železniške tramove, ki naj bi vzdržali več kot 200 ton pritiska, so obilne padavine maja lani spodbudile plazenje in zemljina je spet nevarno pritisnila na hišo.

Sanacijski načrt so v občini obljubili že avgusta lani in dokončanje del jeseni, tudi direktor vinske družbe P&F, ki ima plazoviti hrib nad Slokanovimi v najemu, je lani opozarjal, da bi bilo pred zimo dobro nekaj storiti, a zgodilo se ni nič. Poveljnik ljutomerske gasilske zveze Milan Hunjadi je lani lahko le nemočno opazoval, kako se plaz razširja in se premika že ves hrib: »Lahko se zgodi katastrofa. Kdaj se bo zganila država? Ko bo kdo umrl?«

Gospodar Janez Slokan pravi, da so bila zadnja štiri leta res precej napeta. »Na glas sem prosil Boga, naj nam prizanese.« Po novici, ki so mu jo sporočili iz občine, je vesel, kot da se ne bi ničesar zgodilo. Šestdesetmetrska granitna škarpa, ki bo poleg drenažnega odvodnjavanja varovala njegovo domačijo z ličnim gospodarskim poslopjem, mu vliva upanje.

Oddahnil si je tudi vodja ljutomerske službe za zaščito in reševanje Branko Novak, ki je zadovoljen, da je k sanacijskemu projektu, za katerega je občina včeraj podpisala pogodbo, dobrih 174.000 evrov primaknilo ministrstvo za okolje in prostor. Preostali 55.000 evrov je zagotovila občina za projektno dokumentacijo, nadzor in davek.