Naloga vlade je, da olajša življenje gluhoslepim

Alenka Bratušek danes na dnevu odprtih vrat Društva gluhoslepih Slovenije Dlan.

Objavljeno
15. oktober 2013 16.02
Gluhoslepi
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes udeležila dneva odprtih vrat Društva gluhoslepih Slovenije Dlan. V nagovoru je poudarila, da se te osebe v svojem vsakdanu srečujejo s številnimi težavami, zato je naloga vlade, da jim življenje olajša. Obljubila je, da si bo prizadevala »narediti vse, da bi se stvari na tem področju izboljšale.«

Predsednica Evropske zveze gluhoslepih Sanja Tarczay je na dnevu odprtih vrat društva opozorila na cilj zveze, da bi vsi ljudje s tovrstno obliko invalidnosti imeli enake možnosti za čim bolj normalno življenje. Zato si v zvezi želijo, da bi si gluhoslepi tudi v Sloveniji izborili večje pravice.

Po besedah Tarczayeve se gluhoslepi srečujejo s številnimi težavami pri zadovoljevanju potreb po komunikaciji, gibanju, socialnih stikih in dostopnosti informacij. Izpostavila je, da imajo v Sloveniji sicer gluhi zakonsko pravico do tolmačenja v znakovni jezik, »a to ne pokriva pravice gluhoslepih, katerih motnja je edinstvena in se je ne da primerjati s samo gluhoto ali samo slepoto,« je pojasnila Tarczayeva.

V zvezi si po njenih besedah prizadevajo, da bi države tem osebam zagotavljale pravice do prevajalcev, ki bi bili usposobljeni za delo z gluhoslepimi. Poleg tega te osebe potrebujejo tudi osebno asistenco, spremstvo in druge oblike pomoči, je še dejala Tarczayeva.

Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan je bilo ustanovljeno leta 2005. Ustanovili so ga z namenom ugotavljanja, zagovarjanja in zadovoljevanja posebnih potreb oseb z gluhoslepoto in drugih oseb s senzorno invalidnostjo ter zastopanja njihovih interesov.