Namesto Geze Erniše Geza Filo

Delegati Evangeličanske cerkve so na tajnem glasovanju za novega škofa izvolili Gezo Fila.

Objavljeno
28. junij 2013 22.05
gerencer/Geza Filo, predsednik EHO - Podpornice.
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Murska Sobota - Duhovnik ljubljanske evangeličanske občine Geza Filo je bil danes izvoljen za novega škofa Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem. Uradno bo primus inter pares postal na prvo adventno nedeljo decembra letos, dotlej bo evangeličane vodil njihov prvi slovenski škof Geza Erniša.

Filo (53 let), ki je svojo duhovniško pot začel kot kaplan v Murski Soboti, leta 1985 pa je bil imenovan za duhovnika v ljubljanski evangeličanski občini, je prejel 47 glasov, njegovemu tekmecu Leonu Novaku, duhovniku murskosoboške evangeličanske občine, so delegati namenili 36 glasov. Za inšpektorja, ki poleg škofa navzven predstavlja evangeličansko cerkev, je bil z 58 glasovi izvoljen Johann Lac iz Gornjih Petrovcev. Sinočnjih volitev se je od 87 delegatov udeležilo 83, s čimer so dosegli kvorum - ta mora skladno z evangeličanskim statutom znašati minimalno 90 odstotkov od vseh delegatov.

Novi evangeličanski škof Filo, ki je teologijo študiral na bratislavski evangeličanski teološki fakulteti, je po razglasitvi volilnih rezultatov povedal, da bo evangeličane vodil tako, kot jih je doslej njegov predhodnik: skupaj z novoizvoljenim inšpektorjem bo kot prvi med enakimi predvsem enak vsem.