Namesto razkritja odškodnine za univerzijado upravni spor

Občina Maribor noče razkriti poravnalnega sporazuma s Fisu, čeprav so v uradu informacijskega pooblaščenca ugodili pritožbi Dela.

Objavljeno
15. maj 2014 20.52
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Informacijska pooblaščenka je odločila, da mora Mestna občina Maribor Delu razkriti vsebino poravnalnega sporazuma s Fisu, s tem pa tudi najbolj vroč podatek, višino odškodnine za odvzeto zimsko univerzijado. Vendar se občina temu še naprej upira in bo sprožila upravni spor.

V uradu informacijskega pooblaščenca (IP) ugotavljajo, da sta Mestna občina Maribor (MOM) in mednarodna univerzitetna športna zveza (Fisu) v zunajsodni poravnavi določili, da je njena vsebina zaupna in da ne bo razkrita arbitražnemu sodišču ali tretjim osebam, razen če bi razkritje predpisovala kakšen predpis ali sodna odločba. A po mnenju urada IP je razkritje dopustno, ker je v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.

Po prepričanju IP razkritje poravnave zdaj ni več problematično. MOM je namreč 16. decembra lani izpolnila dogovorjeno obveznost in postopek pred arbitražo v Lozani je formalno končan, ugotavljajo v uradu IP. Poleg tega »je tudi organ (MOM) dne 7. 10. 2013 sam pojasnil, da ni zadržkov po razkritju zahtevanega dokumenta po končanju arbitražnega postopka, so v odločbi zapisali v uradu IP, zanemarljivo pa ni niti, da se Fisu do morebitnih motenj oziroma škode sploh ni izjasnila.

Vendar znesek poravnave kljub vsem naštetim ugotovitvam ostaja skrivnost. Upravni spor, ki ga bo, kot je napovedala občinska predstavnica za odnose z javnostjo Taja Kordigel, sprožila MOM, namreč zadrži izvajanje odločbe IP, sodišče pa o njem po navadi odloča od pol leta do dveh let.

Čeprav MOM vsebino poravnalnega sporazuma skriva pred javnostjo, je nekaj številk uradno vendarle znanih. V proračunu za leto 2014 so v bilanci odhodkov zajeta tudi realizirana sredstva za leto 2013. In med postavkami urada za šport sta omenjena tudi univerzijada in podatek, da je MOM za kazni in odškodnine lani porabila 335.000 evrov. Koliko je od tega nakazala Fisu in ali so v znesek všteti tudi stroški slovenskih in švicarskih odvetnikov, ki so lani znašali 37.887 evrov, na MOM niso pojasnili. Ta razmeroma nizka številka pa potrjuje to, kar trdi občinsko vodstvo, da se je poravnava za mestne finance zelo ugodno razpletla.

Fisu je sprva terjala 7,7 milijona evrov, pri čemer je 2,85 milijona državnih evrov dobila od Slovenske univerzitetne športne zveze kot plačilo za nakup organizacijskih pravic. A Fisu tega denarja ni nikoli vrnila, zato se je njen dejanski zahtevek ustavil pri 4,85 milijona evrov.