Namesto štipendij višji otroški dodatki

Okoli 18.000 mladoletnih dijakov bo od novega leta ostalo brez državnih štipendij.

Objavljeno
06. september 2011 19.28
Posodobljeno
06. september 2011 21.00
Nevenka Žolnir, notranja politika
Nevenka Žolnir, notranja politika
Ljubljana – Dijaki, ki zaradi dobrega učnega uspeha ali drugih izjemnih dosežkov upajo na Zoisovo štipendijo, imajo še v sredo čas za oddajo vloge za njeno pridobitev ali nadaljnje prejemanje, če jo pošljejo s priporočeno pošto ali na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije prinesejo osebno. Rok za vloge študentov se izteče 7. oktobra. Ti roki veljajo tudi za vloge za nadaljnje prejemanje državnih štipendij (za prvo pridobitev te štipendije rok ni omejen), vendar se od januarja prihodnjega leta na tem področju napovedujejo spremembe. Mladoletni dijaki bodo izgubili pravico do te štipendije, zato pa bodo zanje višji otroški dodatki. Predstavniki dijakov opozarjajo, da bo brez štipendij ostalo približno 18.000 dijakov in da njihovi izračuni ne kažejo tako ugodnih učinkov novega sistema, kot prikazujejo na ministrstvu za delo.

»Prizadevamo si, da bi mladoletni dijaki štipendije obdržali. Sestanek z ministrstvom na to temo bi moral biti prejšnji teden, a so ga odpovedali. Vendar ne nameravamo kar tako odnehati, še vidimo možnosti za dogovor,« pravi član predsedstva Dijaške organizacija Slovenije (DOS) Tim Grünfeld. Kakšne so te možnosti, ni hotel razkriti, vsekakor pa upajo, da bo tudi širša javnost sprevidela, kaj se bo zgodilo, in jih podprla.

Novost, katere razsežnosti se očitno vsi še ne zavedajo prav dobro (čeprav je res, da krožijo nasprotujoče si razlage učinkov), prinaša zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS). Njegova veljavnost je bila sprva predvidena od septembra letos, nato pa je bila odložena do januarja 2012. Od takrat do dopolnjenega 18. leta bo dijakom že pridobljena pravica do državne štipendije mirovala. Polnoletni dijaki in študenti, ki bodo državno štipendijo že prejemali, jo bodo obdržali. Če bodo ugotovili, da bo novi sistem zanje ugodnejši, lahko oddajo novo vlogo in centri za socialno delo bodo o dodelitvi štipendije na novo odločali.

Zavajanje javnosti?

Družine mladoletnih dijakov bodo na drugi strani prejemale višji otroški dodatek in subvencijo za šolski prevoz. Poleg tega ZUPJS dviguje cenzus za pridobitev državne štipendije od sedanjih 460 evrov na 514 oziroma 630 evrov neto na družinskega člana, zato bodo mnoge družine na boljšem, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. To dokazujejo s primerjalnimi izračuni dohodkov družine z dijakom po starem in novem sistemu.

V DOS menijo, da ministrstvo s svojimi razlagami in izračuni zavaja javnost. »Njihove primerjave držijo, če družina prejema malo več kot minimalne dohodke in če nimajo več dijakov ali študentov. Šibkejše družine in tiste z dvema dijakoma ali dijakom in študentom bodo izgubile več, saj osnovnošolci še ne prejemajo državne štipendije in jim ni kaj vzeti,« poudarja Tim Grünfeld.