Napetosti v bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj

Direktorica zanika pritisk na zaposlene.

Objavljeno
13. januar 2012 12.59
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj so v preteklosti lahko koristili nadure kot proste ure, zaradi kadrovske podhranjenosti porodnišnice so jih pozneje samo beležili kot »zamrznjene ure«. Brez obrazložitve so jim bile lani izbrisane.

»Bolnišnica stabilno posluje in poravnava obveznosti ob njihovi zapadlosti. Pozitivno poslovanje lahko pripišemo predvsem učinkovitejšemu obvladovanju stroškov, preseganju zakupljenega števila porodov ter uspešni realizaciji nacionalnega programa,« je zapisano v poslovnem poročilu BGP za leto 2010.

»Seveda je lahko prikazovati pozitivno poslovanje, če ti delodajalec ne izplačuje nadur,« je komentiral sogovornik, ki ni hotel biti imenovan.

Rekorder naj bi bil zdravnik s 1300 urami, strežnice in bolniške sestre naj bi jih imele skupaj približno 2000. Koliko je vseh ur in za kakšno vrednost gre, včeraj nismo mogli izvedeti, ve se le, da je teh seznamov več in da so se spreminjali.

»Ure so nam bile ukradene, zavod pa se je okoristil na naš račun. Medtem je direktorica Andreja Cerkvenik Škafar, ki je sicer avtoritativna, zaposlene pa šikanira in pritiska nanje, prejela nagrado za dobro poslovanje,« je zapisano v pismu, naslovljenem na medije.

Več delovnopravnih postopkov proti BGP

O problematiki zamznjenih ur so zaposleni opozorili oba krovna sindikata, ministrstvo za zdravje, inšpekcijo in svet zavod, proti BGP je bilo sproženih več delovnopravnih postopkov, toda za zdaj se ni še nič spremenilo. O nevzdržnih razmerah govori tudi podatek, da je v zadnjem času več kot 15 zaposlenih dobilo opomin pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

»Direktorica opomine deli dobesedno dnevno, čeprav so popolnoma neutemeljeni, tako da zaposleni sploh ne vemo več, kaj lahko delamo in s kom se lahko pogovarjamo,« je še pisalo v obupanem pismu zaposlenih.

Direktorica Andreja Cerkvenik Škafar, ki BGP s 120 zaposlenimi vodi od februarja 2005, je v odzivu za Delo pojasnila, da so presežek ur, ki je pri nekaterih zaposlenih izhajal že iz leta 1992, konec maja lani uredili skladno z veljavno zakonodajo v dogovoru z reprezentativnima sindikatoma ter s sklepoma nadzornega organa Sveta zavoda bolnišnice 29. junija in 1. decembra 2011.

Zakon določa, da te terjatve zapadejo po preteku petih let, je poudarila in dodala, da je v letu 2010 za tri mesece poslovnega leta 2009 prejela del plače za delovno uspešnost v višini 1868 evrov bruto. Ostro je zavrnila navedbe glede šikaniranja, mobinga in nespoštljivega obnašanja.

V šestih letih je bilo podeljenih 21 opominov pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, ki pa so bili posledica neupoštevanja delovnih obveznosti in podeljeni skladno z zakonom o delovnih razmerjih, je še zagotovila direktorica.

Če bi bilo vse lepo, teh opominov ne bi bilo, je komentiral naš sogovornik in potrdil, da je direktorica nekatere res ustrahovala.

»Babicam v porodni sobi je grozila, da jim bo, če bodo vztrajale, znižala plačni razred. Zaposlenim so lansko poletje v BGP začeli deliti nove sporazume in mnogi so se v strahu za službo strinjali z vsem, tisti, ki si upa, pa je poiskal pravno pomoč,« je še povedalal sogovornik.