Napoved tožb, Batagelj pa mirno prevzema

Certa holding je brez vodstva. »Ničnost je najhujša sankcija.«

Objavljeno
29. september 2017 09.13
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Cerkno – S pravnomočno sodbo o ničnosti sklepov lanske skupščine Certe holdinga (CH) cerkljanska družba nima ne vodstva ne nadzornega sveta. Del delničarjev napoveduje odškodninske tožbe, v družbi Postojnska jama pa na razplet čakajo in prevzemajo CH.

Koprsko višje sodišče je pritrdilo novogoriškemu okrožnemu sodišču, da so sklepi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu, imenovanju revizorja in imenovanju treh članov nadzornega sveta Certe holdinga nični zaradi nepravilne preložitve skupščine, ki je bila 1. septembra lani: preložitev skupščine je sicer dopustna, je odločilo sodišče, vendar le z upoštevanjem novega 30-dnevnega zakonskega roka, kar se v tem primeru ni zgodilo.

Delničarji, zbrani v iniciativi Ozaveščena Cerkljanska, pozivajo, da morajo direktor Borut Pirih in vsi nadzorniki (Marjan Simonič, Ernest Podobnik in Silvij Štremfelj) takoj zapustiti pisarne, nehati opravljati vsakršna dejanja v imenu in za račun družbe Certa holding, vse, kar so na tej podlagi prejeli, pa vrniti družbi. Pirih včeraj nastalega položaja ni želel komentirati, medtem ko je odvetnik Stojan Zdolšek pojasnil: »Ničnost je najhujša sankcija, saj sklepi skupščine nimajo učinka. Za nazaj to lahko pomeni marsikaj, tudi odškodninsko odgovornost tistih, ki so zakrivili takšno ničnost. Osebe bodo verjetno res morale zapustiti prostore, vendar je to odvisno tudi od pogodb o zaposlitvi.«

Zelo verjetno bodo sledile kazenske in odškodninske tožbe, verjetno tudi skupinske. »V letu in pol se je zgodilo veliko, prepričan sem tudi, da bodo organi pregona našli še marsikaj,« je poudaril Miran Ciglič iz civilne pobude.

»Daleč največji delničar«

Delničarji zdaj sami lahko predlagajo, naj sodišče imenuje nadzorni svet, sicer pa lahko počakajo na skupščino, ki jo je sklical trenutno največji posamezni delničar CH Jožef Močnik za 30. oktober. V iniciativi so prepričani, da bo sodba sodišča ustavila prevzemanje družbe pooblaščenke, ki naj bi ga izvedla družba Postojnska jama. Prevzemna ponudba bo trajala do 12. oktobra. »Mislim, da zdaj prevzem ne bo uspel. Nezakonito vodstvo je odprlo vrata prevzemniku, to pa nikakor ne more dobiti podpore delničarjev,« je prepričan Ciglič.

Prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj pravi, da sodbe ni prebral: »In je tudi ne bom, ker starih zamer ne morem reševati. Prevzem pa ne more biti ogrožen zaradi sodb, ki nastanejo med prevzemanjem.« Batagelj je napovedal, da bo družba Postojnska jama prišla na skupščino kot »daleč največji« delničar, a ni razkril, kolikšen delež družbe pooblaščenke, ki obvladuje Tik, Kobarid, Hotel Cerkno in četrtino cerkljanske Ete, mu je uspelo odkupiti. »Nakup poteka bolje od pričakovanj in čudil bi se, če nam prevzem ne bi uspel,« je dejal.

Nasprotna prevzemna ponudba ni več mogoča

V torek je minil rok, ko bi z nasprotno prevzemno ponudbo v igro za prevzem lahko vskočil še kdo. Včeraj je sicer Deželna banka Slovenije ponujala za omejeno število delnic in v omejenem obdobju 3,40 evra za delnico, kar je 20 centov več od ponudbe Postojnske jame.