Naprodaj gorski hotel, ki piše kriminalke

Hotel Dom Utrip Prvine: od naložbe za dva milijona do stečaja; denarja EU po petih letih ne bo treba vrniti.

Objavljeno
11. julij 2016 22.17
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Čez dober mesec bo odločeno o usodi enega najlepših turističnih objektov v Zasavskem hribovju, gorskega hotela Dom Utrip, ki na Prvinah pod Čemšeniško planino sameva že šesto leto. Po stečaju družbe z istim imenom je hotelski objekt naprodaj za izhodiščno ceno 323.776 evrov. Nekdanji lastnik Stane Zevnik pravi, da zgodbe še ni končal. Pol milijona evropskega denarja mu ne bo treba vrniti.

Stečajni postopek je po neuspeli poenostavljeni prisilni poravnavi lani zahtevala NLB, ki ji družba Hotel Dom Utrip od posojila za gradnjo hotela dolguje 1,1 milijona evrov. Zevnik je najprej računal, da ga bodo vlaganja v objekt z 22 sobami na 900 metrov visoki planoti stala največ 1,2 milijona evrov in da bo pridobil status centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Statusa ni dočakal, poleg tega se je investicija leta 2009, ko je hotel odprl, ustavila pri dveh milijonih. Od tega mu je uspelo pri Slovenskem podjetniškem skladu ministrstva za gospodarstvo na razpisu za dvig konkurenčnosti turističnega gospodarstva dobiti 480.000 evrov.

Usodna kraja kuhinjske opreme

To pa je tudi edina svetla točka v obstoju hotela, ki ni nikoli zares zaživel, saj bi moralo v njem vsak mesec prenočiti od 400 do 500 gostov, da bi zadostovalo samo za preživetje sedmih na začetku zaposlenih. Brez statusa centra šolskih in obšolskih dejavnosti toliko prenočitev niso mogli ustvariti, v »komercialne« alternative pa Trzinec Zevnik, ki si je Hotel Dom Utrip lastniško delil z ženo Nušo, ni privolil: »Nikoli nismo hoteli razvijati klasičnega turizma niti se nismo nameravali ukvarjati s hotelirstvom in gostinstvom. Objekta nismo gradili, da bi kovali dobičke. Od samega začetka ima hotel zadaj družinsko zgodbo. Še danes verjamem, da bo uspeval le, če ga tisti, ki ga bo kupil, ne bo spremenil v gostinski objekt.«

Ko je hotel leto po odprtju postal še tarča vlomilcev, ki so odnesli njegov vitalni del − kuhinjske naprave in opremo −, se je zgodba sesula: objekt so zaprli, zaposleni so morali na zavod, zakonca Zevnik pa sta se znašla sredi »kriminalke«. Trije od nekdanjih zaposlenih so ju tožili za 30.000 evrov. Na štirih sodnih obravnavah jim je nato uspelo iztožiti 6500 evrov, vlom pa še do danes ni dobil epiloga.

Stane Zevnik za Delo pripoveduje: »Kriminalist, ki je bil odgovoren, da prouči vlom, je začel preiskovati mene. Na Policiji Zagorje so prejeli anonimko, naj preverijo, kam so šli odtujeni predmeti iz hotelske kuhinje. Glavna osumljenca sva bila midva z ženo, češ da sva opremo, preden sva jo odpeljala, dobro zavarovala. Dokazal sem, da je vse plačano.« Da ni indicev za sodni pregon, se je izrekel tudi državni tožilec, ki se je ukvarjal z vlomom. Čeprav vlomilca do danes niso našli, je Zevnik je prepričan, da odtujeno »veselo obratuje nekje v Zasavju«, kjer bi najbrž našli tudi ukradeni drog za zastavo, prometni znak, gugalnico, električne kable ..., saj na Prvinah menda vsak teden kaj izgine.

Ob skoraj 700.000 evrov

Zakonca Zevnik sta z vlaganji v hotel, kot je mogoče razbrati iz programa prisilne poravnave, v katerem sta nastopala kot upnika z nezavarovano terjatvijo, izgubila skoraj 700.000 evrov. Zevnik na vprašanje, kolikšen je točen znesek, odgovarja približno: da bi dva z njim do smrti zelo dobro živela. Dilemo, zakaj niti v postopku prisilne poravnave niti v stečajnem postopku nikjer ni navedeno, da je bil hotel zgrajen z evropskim denarjem ali da bi bilo treba denar vrniti, odpravlja pogodba med Zevnikovo družbo in Slovenskim podjetniškim skladom. Po tej Zevnik objekta pet let ni smel prodati ali mu spremeniti namena. Zdaj je pogodbeni rok mimo, zadeva je postala pravnomočna, v poštev ne prideta niti zahteva za vračilo niti pregon ...

Sedemkrat nižje cene, po kateri je naprodaj premoženje na Prvinah, Zevnik ne komentira. »Oblikovana je glede na zasedenost hotela v zadnjih letih.« Ta pa je bila slaba ... Pravi, da se kljub vsem tragičnim zgodbam v zvezi s hotelom še ni predal: »Iščem kupce, saj sam hotela ne morem kupiti. V ognju imam nekaj želez ...«
Stečajni upravitelj Hotela Dom Utrip Robert Zakrajšek bo na ponudbe čakal do 3. avgusta.