Vse več prekarcev zahteva takojšnje ukrepe

Po strategiji se obetajo novi ukrepi za odpravo prikritih delovnih razmerij.

Objavljeno
01. april 2016 20.52
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana – Socialni partnerji so se končno začeli ukvarjati z vse bolj razširjenim pojavom prekarnega dela. Pobudo je dalo ministrstvo za delo, ki je pripravilo strategijo »Dostojno delo«. Prvi odzivi sindikatov in delodajalcev so spodbudni, čakajo pa jih še trda pogajanja.

Na prvem srečanju ekonomsko socialnega sveta na to temo so se socialni partnerji dogovorili, da bodo sindikati in delodajalci v dveh tednih pripravili odgovor na strategijo ministrstva. »Strinjali smo se s pristopom, torej, da je ministrstvo pripravilo analizo stanja, na tej podlagi pa tudi predlog rešitev, o katerih bo seveda potekal socialni dialog in tudi širša javna razprava. Prav je, da ta proces sooblikujemo, ker je to, kako se lotevamo prekarnosti na trgu dela, pomembno za širšo družbo,« pravi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki poudarja, da cilj sprememb ni ukinjanje statusa samostojnega podjetnika (s. p.), kjer gre za podjetniško pobudo in opravljanje storitev. »Ključno vprašanje je, kako rešiti položaj, ko gre za lažne s. p., kjer obstajajo elementi rednega delovnega razmerja.« Strategija je torej usmerjena v odpravljanje prikritih delovnih razmerij, ko se razmerje med delavcem in delodajalcem navzven predstavlja drugače, kot je v resnici, namen tega pa je izničenje ali zmanjšanje zaščite delavcev oziroma izogibanje plačilu prispevkov in davkov.

Celovit ali posamičen pristop?

V »Dostojnem delu« ministrstvo predlaga pet področji ukrepanja: večje pristojnosti inšpektorata za delo in finančne uprave, obveščanje in ozaveščanje delavcev, varnost in zdravje pri delu, ki bi jo razširili tudi na prekarne oblike, bolje ciljani ukrepi aktivne politike zaposlovanja in pa po oceni ministrice »najtrši oreh« – odpravljanje vzrokov za prekarnost.

Kot kaže, bodo socialni partnerji veliko časa porabili za odločitev, ali problem urejati v »paketu« ali s posameznimi posegi. »Skrbi me, da bo vlada status prekarcev reševala 'paketno', na način, kot je predstavljen v dokumentu. Za to ni več časa, število prekarcev zahteva takojšnje ukrepanje, sprememba zakona o inšpekciji dela bi lahko šla takoj naprej in ni treba čakati na to, da se bo uredila še davčna politika,« ocenjuje izvršni sekretar za trg dela Zveze svobodnih sindikatov Andrej Zorko.

Nekateri delodajalci pa po drugi strani podpirajo prav »paketno« reševanje. »Pohvalno je, da smo se zadeve prvič lotili malo bolj obsežno in celovito. Ker ne gre zgolj za delovna razmerja, temveč tudi za davčno politiko,« pravi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Igor Antauer. Antauer upa, da bo dokument prinesel tudi učinke. »Opažamo namreč, da ne le delodajalci, temveč tudi delavci hočejo delati prek prekarnih oblik dela, hočejo biti svobodni, in ker jim, če smo pošteni, neto ostane več. Kar je pravzaprav narobe in nekorektno do tistih, ki plačujejo polne prispevke. Te oblike dela bodo morale postati varne in tudi fleksibilne. Standardi zaposlitve morajo biti ustrezni prav tako varnost, če izgubijo delo.« Ministrstvo bo v nadaljevanju pripravilo izhodišča za spremembo zakonodaje, nato pa sestavilo skupne delovne skupine, ki bodo poskušale najti soglasje socialnih partnerjev za konkretne rešitve.