Krka spet ogroža Kostanjevico

Po letih 2010 in 2014 se v Kostanjevici na Krki zopet bojijo, da bo Krka poplavila edini naseljen slovenski otok.

Objavljeno
15. oktober 2015 09.23
rsi-delavci
J. Z., Brežice, B. R., Litija; Š. P., Delo.si
J. Z., Brežice, B. R., Litija; Š. P., Delo.si

Ljubljana − »Še ob enih popoldne so nam odgovorni dejali, naj mirujemo, da se bomo verjetno ognili najhujšemu. Pojavila sta se celo sonce in mavrica,« je dejal kostanjeviški župan Ladko Petretič in dodal »A nato je znova začelo deževati. Gasilci so na terenu od petih popoldne. Vreče s peskom so napolnili že včeraj. Na željo ene izmed stanovalk so jih namestili pred njeno hišo, drugače dežurajo in čakajo, kaj se bo zgodilo.«

Ob 19. uri je pretok Krke v Podbočju znašal 318 kubičnih metrov na sekundo, otok pa začne poplavljati po doseženih 350 kubičnih metrih na sekundo. Medtem ko je Krka zaenkrat še oddaljena od hiš, so krajani prestrašeni tako zaradi dejstva, da je korito Krke kot kraške reke najbolj polno šele dan po koncu padavin, kot tudi zaradi hitrosti naraščanja pretoka. Če je ta od šeste do sedme ure zvečer zrasel za osem kubičnih metrov na sekundo, je Krka v dopoldanskem času za takšen porast potrebovala dobre tri ure. »Nihče ne ve, kaj nas čaka. V vsakem primeru pa pričakujemo, da bo gladina še kar naraščala,« pravi župan. Ob 19.30 je pretok dosegel vrednost 320 kubičnih metrov na sekundo.

Narasla Krka je ponoči v Malencah zalila cesto Smednik - Zameško - Kostanjevica, ki je zaprta za ves promet. Štabi civilnih zaščit na širšem območju Dolenjske oziroma v porečju Krke so v polni pripravljenosti.

Po podatkih poveljnika šentjernejske civilne zaščite Joška Jakšeta je Krka ponoči prestopila bregove v Zamešku, Mršeči vasi, Hrvaškem Brodu in Čistem Bregu, ki pa k sreči ne ogroža nobene stanovanjske hiše ali drugega objekta. Tudi pobočne vode, ki so lani podirale mostove in zalivale kleti ter za seboj pustile pravo razdejanje niso povzročile nobene škode. K sreči se ni sprožil noben plaz. Tistega v Tolstem vrhu pa so od lanskih poplav v septembru sanirali.

Poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše je povedal, da je noč minila mirno, in da niso prejeli niti enega klica za pomoč. V Beli krajini na regionalni cesti Podzemelj - Dolenjci pri odcepu za Boršt je promet oviran zaradi poplavljenega cestišča, kar je posledica pobočnih voda in ne narasle Kolpe. Gorše pravi, da so struge vodotokov polne. Če bi se zdaj uresničile napovedi vremenoslovcev o močnem deževju bi lahko nastale težave.

Možnost poplavljanja ob močnejših nalivih ostaja

Zaradi padavin, ki so zajele Slovenijo, je ponoči do opozorilnih pretokov poraslo več manjših rek, ki se razlivajo na izpostavljenih mestih ob strugi. Meteorne vode so poplavile dele cest, zagorela sta tudi dva objekta, drugih večjih nevšečnosti ponoči ni bilo.

Ob predvideni okrepitvi padavin z močnejšimi nalivi se lahko danes ponovno razlijejo posamezne manjše reke v Vipavski dolini in tudi drugod po državi, zlasti v osrednji, jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji. Poplavljanja so možna tudi na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov. Podzemna voda se bo zadrževala tudi na kraških poljih Notranjske in Dolenjske.

Gladina morja ob slovenski obali je bila dopoldne povišana.

V Kopru je ponoči meteorna voda zalila eno izmed dvorišč, v Koritnem v občini Majšperk in cestišče v Muti. V Dolenji vasi v občini Železniki je v sredo zvečer voda zalila klet nestanovanjskega objekta.

V Miklavžu pri Taboru je davi zagorel gospodarski objekt, v sredo zvečer pa skedenj na Sloki Gori v Velikih Laščah.