Naselje Nokturno propadlega GPG Inženiring v prodajo za 46 milijonov

Za 46 milijonov prodajani Nokturno in 15,7 milijona ponujena nekdanja Ladjedelnica ne zbujata veliko zanimanja. 

Objavljeno
11. november 2013 18.06
šuligoj Novo stanovanjsko naselje Nokturno v Kopru
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Ljubljansko okrožno sodišče je sklenilo, da bo z javno dražbo skušalo prodati stanovanjsko naselje nasedlega podjetja GPG Inženiring v stečaju. Gre za 235 stanovanj na Markovcu nad Koprom, ki jih bodo lahko prodajali le kot celoto in sicer po izklicni ceni 46,02 milijona evrov. Ločitvena upnica je Nova Ljubljanska banka, ki je k taki prodaji podala pozitivno mnenje.

Javni dražbi ni nasprotoval niti upniški odbor. Toda sklep bo pravnomočen, če se v 15 dneh od objave sklepa nihče ne pritoži. Pritožbeni rok še traja. Sicer pa mora resen kupec položiti 10-odstotni delež vrednosti za varščino (to je 4,6 milijona evrov). Poznavalci nepremičninskega trga so včeraj ocenili, da za takšno ceno zagotovo ne bo kupca. Pa čeprav je sodišče postavilo približno 10 milijonov evrov nižjo izklicno ceno od knjigovodske.

»Še za polovično izklicno ceno se ne bi gnetlo interesentov«

V naselju Nokturno je poleg 235 stanovanj tudi nekaj poslovnih prostorov in kar 560 parkirnih mest v podzemnih garažah. Ko so stanovanja pred nekaj leti gradili, so bili v podjetju GPG Inženiring prepričani, da jih bodo s sicer lepim razgledom na morje zlahka prodali po cenah med 3000 in 3500 evrov za kvadratni meter, čeprav so z zidavo naselja začeli po nastopu svetovne finančne in nepremičninske krize. Omenjena cena pomeni, da bi za povprečno stanovanja moral kupec odšteti 200.000 evrov, to pa je še zmeraj čez 2500 evrov za meter. »Še za polovično izklicno ceno se ne bi gnetlo interesentov,« je dejal predstavnik enega od gradbenih podjetij, ki ima izkušnje s stanovanjsko gradnjo in prodajo.

Samo v Kopru in Izoli je več kot 700 novih neprodanih stanovanj. Poleg Nokturna, so pred nekaj dnevi uradno dogradili 164 stanovanj goriški Energetski sistemi. Prodajajo jih od 2000 do 2500 evrov za meter (odvisno od lege in velikosti). Ker so sorazmerno blizu centra, upajo, da jih bodo kmalu prodali, saj na dan pripravijo po več ponudb za kupce... Toda tudi Pomgradova stanovanja v Ulici 15. maja, ki so jih zgradili pred poldrugim letom in so na ugodni lokaciji, gredo počasi v prodajo.

Zaradi sodnih postopkov in stečaja naložba stoji

Doslej so prodali nekaj manj kot polovico od 67 stanovanja. Cene pa so po 2200 do 2500 evrov za kvadratni meter (z DDV). Še zmeraj je nasedla naložba Zeleni Park 2, ki so ga začeli graditi leta 2006. V objektu je 68 kakovostno zgrajenih stanovanj, več poslovnih prostorov in kakih 560 parkirišč. Zaradi sodnih postopkov in stečaja naložba stoji. Ocenjena je na 50 milijonov evrov, upniki pa bi bili (kot slišimo neuradno) zadovoljni tudi z bistveno nižjimi poplačili. V Izoli v naslednjih mesecih končuje SGP Tehnik iz Škofje Loke 190 stanovanj.

Teh še uradno ne prodajajo, informativno pa naj bi se njihove cene gibale med 2100 in 2300 evri (brez DDV) za meter. V Izoli je Stavbenik Koper začel graditi blok z 72 stanovanji, vendar je zaradi stečaja obstal v prvem nadstropju. Še vsaj 100 neprodanih novih stanovanj je v okolici Kopra in Izola, cene pa na Obalnem območju navkljub takšni krizi nihče noče spustiti pod 2000 evrov.