Našli ključ za rešitev zapleta pri Olimpijskem centru Koper

Občina Koper in Primorje v stečaju bosta podpisala sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij - Sporazum bo omogočil dokončanje velikega objekta, vrednega 70 milijonov evrov

Objavljeno
26. februar 2013 17.27
Olimpijski center Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Koprski svetniki so na zadnji seji podprli sporazum s Primorjem, s pomočjo katerega postaja spet uresničljiv projekt Olimpijskega centra Koper, katerega vrednost so ocenili na več kot 70 milijonov evrov in pomeni največjo naložbo v občini (večjo kot predor Markovec), ki pa je zaradi stečaja Primorja obstala in jo zdaj želijo rešiti.

Sporazum med Primorjem (v stečaju) in MO Koper določa, da mora občina odšteti Primorju približno 6,5 milijona evrov do 26. marca 2014. S tem bi bili poravnane vse medsebojne obveznosti, kar bi omogočalo pravno formalno nadaljevanje del. Ne zadošča namreč, da sta svoje obveznosti do Primorja že poravnala Grafist in Hypo Leasing in s tem pridobila možnost za dokončanje dveh "petin" kolosa. Svoj del mora vsaj do določene mere dokončati tudi občina Koper, sicer preostalih delov kompleksa na dveh hektarjih površine ne bi bilo mogoče dograditi do te mere, da bi dobili uporabno dovoljenje.
Stečajni upravitelj Primorja je za vložena dela na Bonifiki zahteval 26,9 milijona evrov. Po opravljenih cenitvah so znesek znižali najprej na 21 milijonov, tega pa so znižali še za 12,1 milijona, kolikor sta za gradbena dela že plačala Grafist (nekaj čez 8 milijonov ) in Hypo Leasing. Skoraj en milijon so znižali še na račun nižjih cen, ki zdaj veljajo v gradbeništvu, in tako prišli do številke 8 milijonov. Toda tudi teh osem milijonov je občina dodatno znižala na račun pogodbenih kazni zaradi zamud, na račun napak in poškodb javnih površin, za skupaj približno poldrugi milijon. To pomeni, da mora občina Primorju odšteti nekaj čez 6,5 milijona evrov. Upoštevati pa je treba, da je občina lani na račun Primorja unovčila bančno jamstvo od NLB v višini 3,57 milijona evrov, ker Primorje ni opravilo dela. To bančno jamstvo je bilo dano kot oblika poplačila komunalnega prispevka za obstoječo komunalno infrastrukturo in občinsko zemljišče. Tako bo občino sporazum s Primorjem dejansko stal le tri milijone evrov, če od zahtevanega zneska odbijemo že uvočeno bančno garancijo za že zgrajeni komunalni prispevek.
Toda težave za občino se tukaj šele začenjajo. Občina mora poiskati investitorja, ki bo do konca poskrbel za komunalno opremo in ureditev celotnega območja (4,5 milijona evrov) in do te mere dogradil občinske in druge še neprodane prostore, da bosta Hypo Leasing in Grafist dokončala svoje projekte. Skupni prostori, streha in fasada morajo biti dokončani, če želijo spravit v funkcijo hotel in upravno enoto. Nejasno je tudi še, ali bo občinska uprava prej zgradila olimpijski bazen ali svoje poslovne prostore.
Hypo Leasing ima pogodbo z državo, da za 18,3 milijona evrov uredi državi prostore s približno 7000 kvadratnih metrov površin. Vanje bodo potem preselile vse državne službe v Kopru. Predvsem upravno enoto, davčni urad, koprsko izpostavo Geodetske uprave RS in inšpekcijske službe. Objekt, v katerem bodo državni uradi, bo za dve nadstropje nižji, saj nad njimi ne bodo gradili poslovnih prostorov, ki so bili sprva namenjeni za trg. Iz ministrstva za pravosodje in javno upravo nam včeraj niso odgovorili, ali in do kdaj bodo podaljšali pogodbo s Hypo Leasingom za ureditev novih prostorov državnih služb v Kopru.
Po drugi strani pa je Grafist pred desetimi dnevi zaprosil upravno enoto, da dovoli za dve nadstropji povišati hotel, kar je v skladu s prostorskim načrtom in upravna enota ne vidi ovir v tem, da bi hotel imel šest nadstropij. Ante Guberac, lastnik Grafista, nam je povedal, da pričakuje gradbeno dovoljenje najkasneje v dveh mesecih, do tedaj pa bo tudi jasno, kako bo nadaljeval gradnjo. Doslej mu slovenske banke niso odobrile skoraj nobenega večjega kredita, kar se zdi lastniku Grafista čudno in nenavadno. Če mu banke ne bodo odobrile kredita in če bi ga pustil na cedilu tudi partner, ki je že doslej investiral v ta projekt, potem bo Grafist prisiljen prodajati premoženje: "Imamo nekaj premoženja, ki bi ga razdelili na manjše enote in bi ga lahko prodali ter tako zagotovili kapital za dokončanje hotela. Še kakih 10 milijonov evrov je potrebnih za nov mestni hotel," je povedal Guberac.