Nasprotniki vodstva Certe imajo večino

Po prestavitvi skupščine ni jasno, ali pooblastila zastopnikov veljajo.

Objavljeno
30. avgust 2016 10.52
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Zaradi odpovedi skupščine Certe Holdinga in preložitve na četrtek so se delničarji in pooblaščenci znašli v pravni praznini, ki pa bi lahko bila rešilna za sedanje vodstvo. Čeprav je Pobuda za uspešnejši razvoj Cerkljanske zbrala nekajkrat višjo podporo, pooblastila za zastopanje delničarjev na skupščini najbrž ne bodo veljala.

Uprava holdinga je preklicala skupščino, ko je v petek prejela sklep Okrajnega sodišča v Idriji, ki je na predlog delničarja Mirana Cigliča, nekdanjega župana, izdalo sklep o zavarovanju dokazov. Kakor so nam pojasnili v Pobudi za uspešnejši razvoj Cerkljanske, so želeli zgolj popisati pooblastila za zastopanje delničarjev na skupščini, potem ko so nasprotniki sedanjega vodstva Certe Holdinga zbrali več kot 1100 pooblastil, vodstvo pa 300. »Na podlagi tega so pooblaščene osebe sodišča zasegle vse prijave delničarjev na skupščino in vsa pooblastila pooblaščencev. Sodni pregled oziroma zavarovanje dokumentacije je bil končan šele v večernih urah in po koncu delovnega časa. Uprava družbe zato ni mogla sama pravočasno pregledati in preveriti vseh prijav in pooblastil ter njihovo skladnost s stanjem v delniški knjigi ter s tehničnimi službami in ob njihovi podpori zagotoviti vse potrebne tehnične pogoje za izvedbo skupščine. Skupščino smo tako preložili,« je pojasnil direktor holdinga Zorko Golob.

V pobudi so ogorčeni. Prepričani so, da vodstvo holdinga s preklicem skupščine iz tehničnih razlogov želi odvzeti možnost glasovanja delničarjem, ki so podprli pooblaščence pobude. S preklicem skupščine zdaj namreč ni jasno, ali bodo pooblastila za ponedeljkovo skupščino veljavna tudi v četrtek. »Na skupščino gremo, kot da so veljavna,« je zatrdil predstavnik pobude odvetnik Sebastjan Kerčmar, ki predvideva, da bo vodstvo pooblastila spodbijalo, saj da je za to najelo tudi znanega odvetnika Bojana Pečenka. Če pooblastila vendarle ne bi obveljala, bi odločal glas navzočih delničarjev. Od 2200 delničarjev holdinga se jih je v preteklosti skupščine udeležil zanemarljiv odstotek. »Hotelski salon, kjer je sklicana skupščina, lahko sprejme 30 ljudi, ne pa več sto. Vse to je pripravljeno namerno, da bi tudi z minimalno podporo vodstvo obstalo. Toda to je zdaj vrhunec. Z zbrano absolutno večino pooblastil za zastopanje so delničarji vodstvu že dali nezaupnico,« je prepričan Kerčmar.

Cerkljanska vojna traja že dva meseca, odkar je neznani kupec, ki je od vodstva dobil soglasje, začel kupovati delnice Certe Holdinga. Holding ima 54 odstotkov lastništva v Certi, ki četrtinsko obvladuje Eto Cerkno, 85-odstotni delež ima v Tiku Kobarid in stoodstotnega v Hotelu Cerkno.