Pirc Musarjevo predlagali za varuhinjo človekovih pravic

Informacijska pooblaščenka je napovedala kandidaturo, a jo mora v ožji izbor najprej predlagati predsednik države.

Objavljeno
29. avgust 2012 16.20
Posodobljeno
29. avgust 2012 16.51
jer*Natasa Pirc Musar
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana - Predsednik države Danilo Türk je v uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha oziroma varuhinjo človekovih pravic. Predloge z obrazložitvijo in s pisnim soglasjem kandidatov je treba poslati v roku 45 dni. Med prvimi sta željo po tem delovnem mestu izrazili sedanja varuhinja Zdenka Čebašek - Travnik in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Pirc Musarjeva je za Delo.si dejala, da kandidira na pobudo nekaterih nevladnih organizacij, je pa o tem razmišljala tudi sama: »Z znanjem in sposobnostmi, ki jih imam, predvsem s področja človekovih pravic, se mi zdi delo varuhinje smiselno nadaljevanje poslovne poti. Kot varuhinja ne bi zanemarjala človekovih pravic, prve aktivnosti pa bi posvetila področju sovražnega govora in pravicam delavcev iz drugih republik.«

Pooblaščenki se mandat izteče junija 2014, zato bo, če bo izbrana za novo varuhinjo, morala s položaja predčasno odstopiti. Čebašek - Travnikovi mandat namreč izteče 22. februarja 2013.

O svoji odločitvi je že seznanila nekaj poslancev, ki bi jo, če bo predsednik države njeno kandidaturo predlagal v DZ, lahko tudi podprli. Predsednik države namreč državnemu zboru predlaga enega ali več kandidatov izmed predlogov, ki jih je prejel na poziv, lahko pa predlaga tudi svojega kandidata. Državni zbor ima nato 45 dni časa, da odloča o njegovem predlogu. Kandidat je izvoljen, če prejme dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.