Navzkrižne tožbe bratov Šrot

NT&RC proti občini: Medijska hiša toži za oglase in naročnino, župan njo za najemnino

Objavljeno
11. februar 2015 20.58
NTRC
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Obveznosti med regionalno medijsko hišo Novi tednik in Radio Celje (NT&RC) in Mestno občino Celje (MOC) so predmet že treh sporov na sodišču. Ker solastnik in direktor NT&RC Srečko Šrot zaradi hospitalizacije včeraj ni mogel priti na sodišče, ni pa bilo niti večine prič, bo sodišče o zahtevku NT&RC do občine za plačilo 28.100 evrov razsojalo aprila. A medtem po neuradnih podatkih NT&RC dolguje občini približno 100.000 evrov.



Finančni zapleti med NT&RC in MOC so nastajali leta 2010, ko smo razkrili, da MOC ni zaračunavala najemnine za prostore, ki jih NT&RC v Prešernovi ulici 19 zaseda že vrsto let. Takrat je MOC najemnine začela zaračunavati, NT&RC pa je s tožbo od občine zahteval priznanje vlaganj v stavbo v višini do 300.000 evrov. Na prvi obravnavi se maja lani strani nista poravnali, zaradi zadržanosti Srečka Šrota pa se sojenje še ni nadaljevalo in je spet razpisano za prihodnji mesec. A ker je NT&RC po sklenitvi najemne pogodbe za občinske prostore za 2400 evrov mesečne najemnine doslej plačal le nekaj najemnin, se je dolg povzpel že na okoli 120.000 evrov, pri čemer sta menda za 20.000 evrov občina in medijska hiša že sklenili pobot.

Kompenzacija propadla

Toda obstajata še dve tožbi. Z eno občina zahteva izvršbo za zapadle in neplačane najemnine, NT&RC pa občino toži za plačilo oglasov in naročnine na časopis Novi tednik v višini 28.100 evrov. Sodišče je včeraj obravnavalo prav ta zahtevek medijske hiše.

Izmed več vabljenih prič se je vabilu sodišča odzvala le na občini za izterjave zadolžena uslužbenka Simona Kolenc, ena izmed računovodkinj. Srečka Šrota ni bilo zaradi bolezni, trije uslužbenci NT&RC in vodja občinskega sektorja za poslovne prostore Tina Rosina Košir pa svoje odsotnosti niso opravičili.

Simona Kolenc je povedala, da so njeni nadrejeni menda želeli oba zahtevka poravnati s kompenzacijo, vendar je ta propadla zaradi velike razlike v zneskih. Zato je morala zahtevati izterjavo dolga NT&RC, sicer bi terjatev občine do NT&RC postopoma zastarala. »Poleg tega njihovih računov, ki jih navajajo v zahtevku in po katerih naj bi jim občina dolgovala za oglase in naročnino, ni v naši elektronski evidenci, ki jo vodimo že od leta 2010,« je povedala.

Nadaljevanje sojenja na dan naivnih

Če je bil morda vsaj za del računov sklenjen kakšen sporazum, ji ni znano, saj ta ni prišel do nje in ga zato ni mogla knjižiti. Na vprašanje zastopnika MOC, odvetnika Tomaža Mavrija, ali je NT&RC kdaj zavrnil kakšen račun za najemnino, je Kolenčeva odvrnila, da s tem ni seznanjena. Zastopnica NT&RC, odvetnica Ines Ocepek Koprivc, pa je dejala, da terjatve za najemnino niso upravičene, vendar tega ni obrazložila. Sodnica celjskega okrožnega sodišča Sabina Zakošek je nadaljevanje sojenja napovedala za 1. april, stranki pa poučila, da jo morata obvestiti, če se bosta o dolgovih in terjatvah pred tem morda zunajsodno pogodili.