Ne drevesa, težava je stihijska pozidava

Zeleni raj »za hribom«: Fiesa s prenovo Barbare do bolj urejenega videza. Bo občina gradnjo omejila?

Objavljeno
07. april 2016 10.18
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Fiesa – Eden najlepših kotičkov naše obale je že desetletja plen nepremičninskih požrešnežev, ki bi radi zeleni raj z jezerom kot naravnim spomenikom čim bolj pozidali. Pred dnevi so se nekateri jezili zaradi žaganja dreves ob hotelu Barbara, toda večjo skrb prinaša nebrzdana in stihijska gradnja.

Novi lastniki hotela Barbara iz celjskega Eurotasa Aleksandara Jančarja so med pripravami hotela na turistično sezono požagali tudi 11 razmeroma visokih ceder pred hotelom. Čeprav se je to nekaterim domačinom zdelo sporno, je vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk dejal, da so cedre alohtona vrsta in da te pred hotelom Barbara niso bile nekaj posebnega: »Za sečnjo zato niso potrebovali mnenja ali soglasja zavoda.« Po njegovem je veliko huje, da se mnoga druga drevesa sušijo, ker odgovorni zanje ne skrbijo, še neprimerno bolj pa Fieso ogroža stihijska in čezmerna pozidava.

Za lišpanje Barbare do 100.000 evrov

Aleksander Pinter, vodja hotelov Piran in Barbara, je pojasnil, da so imeli z omenjenimi drevesi kar nekaj težav. Ker se je v bližini že porušilo drevo, so se bali, da bi se kaj podobnega zgodilo tudi s cedrami. Velika drevesa so izpostavljena neurjem, odlomljene veje lahko naredijo škodo ali ranijo ljudi. Zato so se odločili za odstranitev drevja in zasaditev drugega; v glavnem oljk, palm in sredozemskega rastlinja. »S tem bomo poskušali polepšati tudi našo plažo, ki jo še urejamo,« je napovedal Pinter. Za začasno ureditev hotela Barbara so za zdaj porabili od 50.000 do 100.000 evrov; osvežili so hotelske sobe, v katerih že imajo prve hotelske goste, in namesto ogrevanja na nafto namestili toplotno črpalko. Do 1. maja bodo preuredili plažni objekt z restavracijo in park pred hotelom. »Temeljitejša prenova hotela in velnesa pride na vrsto na začetku prihodnjega leta,« je pojasnil Pinter. »Če nam je v hotelu Piran uspelo več kot podvojiti število prenočitev, bomo nekaj podobnega dosegli tudi v Fiesi. Sprva števila prenočitev ne bomo povečevali, temveč bomo poskušali zanje z boljšo ponudbo iztržiti več,« je dejal Pinter. Z občino se tudi pogovarjajo, da bi bolje uredila pot do Fiese.

Nov osnutek OPPN za Fieso

Osrednja dilema novega osnutka prostorskega načrta OPPN za Fieso, ki ga bodo začeli v piranski občinski upravi pripravljati prihodnji teden, bo, ali bo občina z njim na stežaj odprla vrata investitorjem ali bo možnost pozidave omejila. Nedaleč od hotela Barbara naravni spomenik že leta kazi v nasprotju z dokumenti zgrajen objekt v lasti Ivana Zidarja, za katerega ni jasno, kakšna bo njegova usoda. Nasproti Barbare je ob hotelu Fiesa, v lasti združenja društev invalidov zemljišče, ki ga namerava Raiffeisen RIMMO prodati za hotel z 80 ležišči in garažno hišo, čemur invalidska društva nasprotujejo. Smart.com prodaja 4000 kvadratnih metrov veliko zemljišče nad kampom, kjer je dovoljen manjši hotel s sto ležišči, velnesom in garažno hišo. Nad cesto v Fieso načrtuje Factor Projekt na 3500 kvadratnih metrih zemljišča pet apartmajskih hiš s približno 20 apartmaji. Nad njimi nameravajo ljubljanski gostinci z družbo, kjer prevladuje Sebastjan Raspopović, obnoviti 20 bungalovov in stari počitniški dom SCT (nekdanji klub Maona) za najmanj 100 turistov.

Že zdaj pozidani Fiesi se tako napoveduje še več turističnih stavb, čeprav je urbanistično povsem neurejena, cesta pa ne premore pločnika in je polna lukenj, s premajhnim številom parkirišč in premalo prostora za kopalce. »Tako je samo zato, ker je skrita za hribom in ni na bleščeči portoroški promenadi. Občinske uprave jo zanemarjajo kot madež na zadnji plati obleke, ker ga lastnik ne vidi,« je povedal eden od obalnih urbanistov, ki noče biti imenovan.