Ne le terme, temveč center Brd

Razprostiral bi se na tristo arih. Župan naslednje korak napoveduje v mesecu ali dveh.

Objavljeno
15. december 2017 11.00
Posodobljeno
15. december 2017 11.00
45

 

metrov visok razgledni stolp bi imele briške terme

V Brdih očitno ne bodo kar tako obupali nad projektom term Brda. V torek so si namreč svetniki na občinski seji ogledali novo idejno zasnovo impresivnega kompleksa, ki ga je arhitekt Aleš Prinčič umestil med Medano in Fojano. Občina se z več deset milijonov evrov vredno naložbo že predstavlja na nepremičninskih sejmih.

Idejna zasnova kompleksa precej nadgrajuje osnovno zamisel o termah. Arhitekt Aleš Prinčič jo je prenesel iz izkušenj pri delu v sosednji Furlaniji, kjer je sodeloval v podobnem projektu resorta Vila Verde pri Vidmu, v katerem deluje biro Princic & Partners. »Izkušnje že imamo, da lahko takšen kompleks postavimo v fantastično pokrajino Brd,« je dejal Prinčič: »Kompleks bi bil lahko center za celotna Brda, nekakšna vasica. Tako ne gre zgolj za terme, ampak vidimo še hotel, dom za starejše občane, kongresne dvorane, manjše hiše za zasebne vlagatelje, tržnico in trgovine.« V hotelskem delu bi bil center dobrega počutja z zdraviliškim delom in 260 posteljami.



Arhitekt je kompleks postavil na razgledno točko med Medano in Fojano, da bi obiskovalcem in stanovalcem omogočil najboljše razglede, za nameček pa bi zgradil še 45-metrski stekleni razgledni stolp. Celotna vas s skritimi parkirišči vred bi obsegala najmanj 30.000 kvadratnih metrov, vendar zamisel s terasasto gradnjo in uporabo tradicionalnih opek objekte dokaj elegantno postavlja v pokrajino poleg vinskih trt. »V Brdih arhitektura ne sme kričati, zato je vas precej skrita. Iskali smo eleganco. Po vzoru največjih mest pa smo restavracijo postavili v stolp s fantastičnim razgledom od morja do Krna,« je bil navdušen Prinčič.

V iskanje vlagateljev

Dolgoletni župan občine Brda Franc Mužič je po seji že videl pogled iz Brd vse do beneškega Trga svetega Marka. Kar je za mnoge utopija, je zanj še vedno uresničljiv projekt, ki so si ga v Brdih zamislili že pred dobrim desetletjem. Doslej so vse idejne zasnove končale v smeteh. Župan je napovedal, da bi naslednji korak naredili že v mesecu ali dveh. Predvideva, da bi vodo za termalni del črpali iz bližnjih vrtin do globine približno 300 metrov in jo po potrebi dogrevali s toplotnimi črpalkami. Briški svetniki so predstavitev sprejeli z naklonjenostjo.



Gre za finančni zalogaj, ki ga lokalna skupnost ne bo zmogla. »Težko je ocenjevati naložbo, ne govorimo pa o majhnih denarjih,« je povedal Prinčič. Na seji so omenjali vrednost 50 milijonov evrov, potencialne vlagatelje so že iskali v Münchnu. Na seji smo izvedeli, da so v pogovorih prišli najdlje z mariborsko-ruskimi poslovneži, a imen niso hoteli razkriti. Turistični kompleks namerava občina predstaviti tudi na večjih svetovnih nepremičninskih sejmih in spletnih portalih.

Parcele med Fojano in Medano je občina že pred več kot petimi leti prekategorizirala iz kmetijskih v zazidalne. Precej kritik je bilo izrečenih na račun države zaradi dolgotrajnih postopkov sprejemanja prostorskih aktov, s katerimi da so odgnali avstrijske vlagatelje, in ker ni namenila podpore za milijon evrov in pol vredno poskusno vrtino. Mužič je namreč ves čas prepričan, da se v dolini potoka Oblanča skriva termalna voda. Goriška lokalna energetska agencija (Golea) je celo izdelala projekte za rabo geotermalne energije v stavbah, saj so nameravali z vodo iz vrtine ogrevati tudi del gospodinjstev. Manj naklonjenosti je bila deležna zamisel, da bi termalno vodo s cisternami vozili iz Avstrije.