Ne le vrtci, tudi stanovanjski blok bo lesen

Po treh vzgojno-izobraževalnih objektih bodo imeli lesena še neprofitna stanovanja.

Objavljeno
07. november 2016 19.11
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Devetinpetdeset otrok iz Podgorja pri Slovenj Gradcu je včeraj prvič prestopilo prag novega vrtca Škrat Bučko. To je že tretji nov leseni vrtec, ki so ga odprli od lanske jeseni.

Slovenjgraška občina je vse tri – v Šmartnem, Legnu in Podgorju – zgradila v javno-zasebnem partnerstvu s konzorcijem podjetij Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in Lesoteka hiše, pri čemer bo konzorcij petnajst let lastnik novih vrtcev. V tem času bo občina za uporabo in obratovanje vrtca v Šmartnem plačevala 176.000 evrov na leto, za vrtca v Podgorju in Legnu pa skupaj malo manj kot 250.000 evrov brez DDV. Naložba v legenski in podgorski vrtec (v Legnu so ga odprli že 1. septembra) je vredna 2,2, milijona evrov. V obeh je prostora za štiri oddelke, medtem ko je vrtcu v Šmartnem prostora za osem oddelkov.

Predšolski otroci iz Podgorja so šolsko leto začeli v prostorih tamkajšnje osnovne šole in vaške knjižnice. Po novem pa so s šolo povezani tudi fizično, z novozgrajenim vrtčevskim traktom, v katerem je šola pridobila učilnico, garderobe in sanitarije za prvošolce ter pisarno za šolsko svetovalno delavko.

Župan mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, ki pravi, da je velik zagovornik lesene gradnje, meni, da so s tremi novimi vrtci za nekaj desetletij rešili prostorske probleme na področju predšolskega izobraževanja. Občina pa namerava v soseski Polje zgraditi še lesen blok s petdesetimi neprofitnimi stanovanji in skupno površino več kot tri tisoč kvadratnih metrov. Gradili ga bodo fazno, v prihodnjih dveh letih. Naložba bo vredna skoraj štiri milijone evrov, občina pa bo 65 odstotkov sredstev pridobila iz mehanizma celostnih trajnostnih naložb v okviru trajnostne urbane strategije. V Slovenj Gradcu so zadnji blok z neprofitnimi stanovanji zgradili leta 2009 v Pamečah. Po zadnjem razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem si neprofitno stanovanje v mestu želi in zanj izpolnjuje pogoje kar 63 prosilcev.