Ne v zavodu, bližje domu bodo živeli

Na Koroškem načrtujejo tri nove bivalne enote za odrasle z motnjo v duševnem razvoju.

Objavljeno
27. februar 2017 08.54
tre*CUDV Crna na Koroskem
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroškem – Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni na Koroškem, v katerem biva 223 odraslih z motnjo v duševnem razvoju, se sooča s hudo prostorsko stisko. Omiliti jo želijo z ustanovitvijo treh novih bivalnih enot v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in v Mežici, v katerih bodo lahko bližje domu nastanili 55 uporabnikov

»Ustanovitev vseh treh bivalnih enot smo združili v en projekt. Pričakujemo, da bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve razpis za pridobitev 85 odstotkov evropskih sredstev, potrebnih na naložbo, objavilo kmalu,« je povedala direktorica CUDV Vojka Lipovšek. Sogovornica opozori, da v večini zahodnih držav tako velikih institucij za osebe z motnjo v duševnem razvoju skoraj ne poznajo več. »Tisti, ki že dolgo spremljamo in prispevamo k razvoju socialnega varstva, posebej na področju oskrbe ljudi z motnjo v duševnem razvoju, smo prepričani, da potrebujemo manjše enote in ne ustanove s sto in več stanovalci,« pove Lipovškova. 

V osrednji stavbi CUDV v centru Črne na Koroškem biva 162 stanovalcev, center pa ima več bivalnih enot (tudi na Prevaljah in na Ravnah na Koroškem), v katerih živi največ dvanajst odraslih. V treh novih bivalnih enotah bi omogočili bivanje 55 ljudem z motnjo v duševnem razvoju. Več kot polovico stanovalec bi v nove bivalne enote bližje domu preselili iz Črne na Koroškem, s prostimi kapacitetami pa bi omogočili bivanje tudi tistim, ki takšno namestitev že potrebujejo ali pa jo šele bodo. »V centru že dolgo čutimo potrebo po številčnejših prostorskih kapacitetah. Naš velik problem so neustrezni pogoji v centralni stavbi, kar naprej pa se pojavljajo potrebe po novih vključitvah. Večkrat se zgodi, da se to zgodi nenadoma; ob bolezni ali smrti starša,« pravi Vojka Lipovšek in doda, da zahodne države tako velikih institucij, kot jih za osebe z motnjo v duševnem razvoju še imamo v Sloveniji, že dolgo ne poznajo več.

Največja bo slovenjgraška bivalna enota, ki bo imela 24 stanovalcev, zgradili pa naj bi jo na območju Ozar. V Radljah ob Dravi bo v bivalni enoti prostora za 18 stanovalcev, v Mežici pa za trinajst. Nove bivalne enote bodo prinesle tudi devet novih delovnih mest in prav toliko prerazporeditev. Naložba je ocenjena na tri milijone evrov.

"Ustanovitev teh treh bivalnih enot je za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju na Koroškem in s tem seveda za CUDV Črna kot ustanovo katere temeljno poslanstvo je zagotavljanje kvalitetne oskrbe za to populacijo oseb, zelo pomembno. Tako bo kar večjemu številu naših uporabnikov, ki prihajajo iz teh občin omogočeno, da se vrnejo v svoje matično okolje, seveda pa bomo lahko omogočili tudi institucionalno namestitev za tiste, ki jo potrebujejo ali jo bodo potrebovali v bližnji prihodnosti. Z vzpostavitvijo bivalnih enot se kaže priložnost tudi za občane in krajane teh občin in sicer v možnostih novih zaposlitev ter v priložnostih novih oblik sodelovanja med občani", je povedala Vojka Lipovšek Polc. 

Prvo bivalno skupnost za osebe z motnjo v duševnem razvoju so v Črni kot prvi v Sloveniji ustanovili pred več kot tremi desetletji. Marijan Lačen, takratni direktor: »Če bi v tistih časih spraševali, kaj si o ustanovitvi takšne bivalne skupnosti mislijo sosedje in pri njih celo iskali soglasje, ga verjetno ne bi dobili. Danes bi ga verjetno že. To kaže na pozitivne spremembe skozi čas. Odnos do oseb z motnjo v duševnem razvoju, do drugačnosti torej, je postal bolj spodbuden in prijaznejši. Ni pa seveda še v celoti takšen, kot bi si želeli in kot si ga ti ljudje ob spoštovanju njihove osebnosti in drugačnosti tudi zaslužijo.«

Na čakalni listi za vključitev v institucionalno varstvo odraslih ima Center za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem trenutno 23 vlog.