Nedelja: še je vroče

Znova je padel vročinski rekord v Ljubljani. Izmerili so 38,4 stopinje Celzija.

Objavljeno
04. avgust 2013 11.28
vročina
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA

20:50 V Ljubljani znova najtoplejši dan

Uradno so izmerili 38,4 stopinje Celzija, kar je 0,1 stopinje več kot včeraj, poroča portal 24ur.com.

20:15 Požari v naravi

Visoke temperature so danes marsikje po Sloveniji povzročale težave, piše STA.

V številnih krajih po državi je prišlo do požarov v naravi, v ribniku v Mlačah pa je zaradi vročine in pomanjkanja kisika grozil pogin rib.

V kraju Kerinov grm v občini Krško sta danes dopoldne na površini okoli enega hektarja zagorela podrast in grmičevje.

Požar so pogasili gasilci iz Krškega, Drnovega in Leskovca. V popoldanskih urah je v Kerinovem grmu znova prišlo do požara v naravi, potem ko so zagorele pnevmatike. Požar je krškim gasilcem že uspelo pogasiti.

Zagorelo je tudi v prestolnici. Na Cesti v Prod so v bližini čistilne naprave zagoreli trava, vejevje in odpadki, na Šmartinski cesti pa je na okoli 1000 kvadratnih metrih prišlo do travniškega požara. Oba so gasilci že pogasili.

Suha trava je zagorela tudi v Sobetincih v občini Markovci, požar na okoli 20 kvadratnih metrih pa so tamkajšnji gasilci že pogasili.

V Mlačah v občini Slovenske Konjice so posredovali gasilci, ki so s prečrpavanjem in posledično prezračevanjem vode povišali raven kisika v vodi ribnika ter tako preprečili pogin rib.

18.30: Proti večeru ugibanja o novem rekordu

Glede na doslej izmerjene temperature na avtomatskih meteoroloških postajah bi lahko danes v Sloveniji zabeležili dva nova temperaturna rekorda, in sicer v Postojni ter vnovič morda tudi v Ljubljani, poroča STA.

Zagotovo bo to znano zvečer po 20. uri, ko bodo znane meritve iz t.i. maksimalnih termometrov, je STA povedal meteorolog Benedikt Strajnar.

V Ljubljani bo morda presežen sobotni rekord, ki je znašal 38,3 stopinje Celzija, vendar bo to potrdilo šele večerno odčitavanje vrednosti.

V Postojni pa se je temperatura glede na podatke avtomatske meteorološke postaje povzpela nad 36 stopinj Celzija, kar po Strajnarjevih besedah pomeni, da bo tam verjetno padel nov rekord. Sedanji je bil izmerjen 6. julija 1957 in znaša 35,9 stopinje Celzija.

Za obe mesti bodo natančni odčitki znani zvečer, ko bodo pregledane vrednosti, izmerjene na maksimalnih termometrih. Ti dovoljujejo samo rast navzgor in kažejo najvišjo temperaturo.

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Strajnar ob tem poudarja, da so temperature na istih mestih že desetletje merjene v enakih okoliščinah, to je dva metra nad tlemi v vremenski hišici, in so zato med seboj primerljive. Možno pa je, da ljudje kje izmerijo višje temperature, seveda v drugih okoliščinah in na drugih mestih.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo danes zelo vroče, vendar, kot kaže, je bilo manj novih rekordnih vrednosti kot v soboto, ko so jih našteli pet. Vroče vreme se bo nadaljevalo še vse do vključno četrtka. Kot pravi Strajnar, je nov rekord možen že v ponedeljek v Vipavski dolini.

Temperature po Sloveniji so bile danes sicer podobno visoke kot v soboto, le v osrednji Sloveniji in proti vzhodu so bile za odtenek nižje.

16.00 Zaradi vročine ljudje poiskali zdravniško pomoč

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Benedikt Strajnar rekordov danes ne pričakuje, poroča STA.

Kljub temu so na spletnem Večeru opozorili, da je že več ljudi poiskalo zdravniško pomoč zaradi vročine.

Temperature bodo sicer danes višje na Primorskem, kjer bi lahko v ponedeljek dosegle rekordne vrednosti.

Na Primorskem je bilo včeraj okoli 35 stopinj Celzija, danes bo bližje 36 stopinjam ali morda kje 37 stopinjam. V Biljah pri Novi Gorici je samodejna naprava popoldne že namerila 36 stopinj Celzija.

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 33 do 38 stopinj Celzija. Popoldne ali zvečer lahko predvsem v gorskem svetu nastane kakšna vročinska nevihta.

12:00 Rekordna sobotna vročina

V soboto so bile po Sloveniji izmerjene rekordne vrednosti temperatur na treh mestih, kjer se opravljajo meritve. Rekordi so padli v Novem mestu, kjer se je temperatura povzpela do 39,4 stopinje, v Ljubljani, kjer je nov rekord 38,3 stopinje, in v Slovenj Gradcu, kjer je rekordna vrednost 37,7 stopinje Celzija.

Sprva je kazalo na rekord tudi v Črnomlju, a je bilo tam izmerjenih natanko 40 stopinj Celzija, kar pa ni rekord te postaje, ki znaša 40,6 stopinje Celzija, je pojasnil dežurni meteorolog.

9:30 Vroče vse do četrtka

Vroče vreme se bo nadaljevalo vse do četrtka, ko se bodo temperature vse dni gibale od 35 do 38 stopinj Celzija, tako da ni izključena še kakšna rekordna vrednost kje, pravi Strajnar.

S petkom pa nato prihaja osvežitev in vremenska fronta z nekaj padavinami.

Zaradi zelo visokih temperatur vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev in povečano koncentracijo ozona ter nevarnost požarov v naravi.