Nedovoljene gradnje tudi v krajinskem parku

Igralničar Urban Cerar oziroma njegovo podjetje Mulino na Seči gradi v nasprotju z dovoljenji.

Objavljeno
03. maj 2013 22.04
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje – Črna gradnja družine Vitoslava Türka ni edina, ki vznemirja prebivalce v piranski občini. Inšpektorjem so prijavili domnevno sporno gradnjo stanovanjske hiše na Seči v lasti Urbana Cerarja, ki je tudi lastnik igralnice Mulino. Po zagotovilih piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je gradnja v neskladju z izdanimi soglasji.

Urban Cerar je za Delo zagotovil, da ima gradbeno dovoljenje, da je hiša v celoti zgrajena v skladu z dovoljenji in da so jo prijavili škodoželjneži oziroma tisti, s katerimi je že več let v sporih. Na upravni enoti Piran pravijo, da je bilo gradbeno dovoljenje izdano leta 2004, in to za klet, pritličje in eno nadstropje stanovanjske hiše.

Na zavodu za varovanje kulturne dediščine so opozorili, da gre za poseg v varovano območje, ki je po občinskem odloku del krajinskega parka Sečoveljske soline, zato tam veljajo strogi pogoji varovanja kulturne krajine. Na zavodu tako niso dovolili gradnje tako visokih podpornih zidov, ki so na določenih mestih zdaj višji od štirih metrov. Poleg tega stavba, ki že ima hišno številko, ni zgrajena na mestu, za katerega je zavod dal soglasje. Urban Cerar je zatrdil, da je podporne zidove mogoče malo znižati z zasipavanjem zemlje, manj pa bodo po njegovem mnenju vpadljivi tudi, ko bodo oblečeni v istrski peščenjak.

Inšpektorji na delu

Krajani pravijo, da je bila na tem mestu že prej nedovoljena gradnja, ki so jo odstranili, zato bi morali sedanji graditelji še bolj spoštovati omejitve iz soglasij. Z Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor so za nam potrdili, da so prejeli prijavo. »Gradbeni inšpektor bo uvedel ugotovitveni postopek in ukrepal skladno z zakonodajo, če bo ugotovil kršitve predpisov.« Z zadevo se ukvarjajo inšpektorji z območja Notranjske in Goriške, saj je vodstvo inšpektorata zaradi številnih zaostankov v enoti Koper dela prerazporedilo tako, da koprski enoti pomaga šest inšpektorjev iz drugih delov primorske območne enote. Nedaleč od Cerarjeve hiše je tik ob Jernejevem kanalu še en na črno zgrajen objekt, za katerega so inšpektorji že predlagali rušenje, a se mu graditelj spretno izmika.

Türkovi in Virtus v postopku

Geodetska uprava je Vitoslava Türka in družbo Virtus pozvala, da morajo svoje nepremičnine vpisati v geodetske evidence. Zdaj so na njihovih zemljiščih v Parecagu namreč vpisani le steklenjaki, klet in pomožni objekti, v skupni vrednosti 6098 evrov. Poleg tega si je gradnje ogledal gradbeni inšpektor. »Gradbeni inšpektor vodi ugotovitveni postopek, ki še ni končan. Pregledal je projektno dokumentacijo in si ogledal kraj, s čimer ugotavlja neskladnost oziroma nelegalnost gradnje.«