Neetični generalni sekretar vlade

Komisija sodnega sveta: Darko Krašovec je krnil ugled in dostojanstvo sodstva. Možen je disciplinski postopek.

Objavljeno
30. avgust 2016 20.59
jsu*Vlada
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Generalni sekretar Cerarjeve vlade Darko Krašovec, ki mu sodniška funkcija miruje, je krnil ugled in dostojanstvo sodstva, ko je kot pooblaščenec zastopal gospodarsko družbo, ki je v večinski lasti njegove žene. Krnil zato, ker je o sodstvu dajal absurdne trditve.

Komisija za etiko in integriteto sodnega sveta je včeraj sprejela načelno mnenje, iz katerega je razvidno, da načela kodeksa sodniške etike zavezujejo tudi sodnika, ki mu sodniška funkcija miruje. »Ravnanje sodnika, ki je v času mirovanja sodniške funkcije v pravdnem postopku po ženinem pooblastilu zastopal gospodarsko družbo, ki je posredno v večinski skupni lasti sodnika in žene, samo po sebi ni v nasprotju s kodeksom sodniške etike, pod pogojem, da sodnik pri tem ne krni ugleda in dostojanstva sodstva,« je sporočila predsednica komisije vrhovna sodnica Nina Betetto.

Toda izjave, ki jih je dajal Krašovec, in sicer da med tisoč sodniki v državi ni takšnega, ki bi lahko nepristransko odločal, pomenijo krnitev ugleda in dostojanstva sodstva in niso skladna z načeli kodeksa sodniške etike ne glede na to, da gre za človeka, ki mu sodniška funkcija zdaj miruje.

Zgrešeni strel

Gre za primer, ko je Krašovec avgusta lani kot zastopnik podjetja A Pohištvo, ki je v posredni lasti njegove žene Anite Krašovec, zaradi spora podjetja z državo v zvezi s šestimi kmetijskimi parcelami zahteval izločitev vseh sodnikov v državi. Razlog: ve se, da so sodniki v službi države, saj so plačani iz proračuna. In zato niso nepristranski in neodvisni.

Vrhovno sodišče, ki je odločalo o njegovi zahtevi, je aprila ugotovilo, da so Krašovčeve navedbe absurdne in »v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja vloge sodnika. Predlog za generalno izločitev vseh sodnikov vseh sodiščih pa je popolnoma zgrešen.«

Krašovec je novembra 2001 postal sodnik na delovnem in socialnem sodišču s trajnim mandatom, od imenovanja za generalnega sekretarja vlade septembra 2014 mu sodniška funkcija miruje. To pomeni, da se bo lahko, ko ne bo več generalni sekretar vlade, vrnil v sodniške vrste. A sodni svet je zaradi njegovih izjav dal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka proti njemu, za mnenje pa zaprosil tudi svojo etično komisijo. Ta je zdaj povedala, kako vidi ravnanje svojega kolega, ki je na začasnem delu v vladi.

Zdaj je vse odvisno od odločitve disciplinske tožilke vrhovne sodnice Kristine Ožbolt. Sodni svet ji je namreč predlagal, naj sproži disciplinski postopek. Če bi se ta začel in bi bile ugotovljene kršitve, bi Krašovcu lahko sodniška funkcija tudi prenehala.