Negovski grad je postal Fotograd Negova

FIAP je negovski grad razglasila za svoje šesto fotografsko središče.

Objavljeno
23. maj 2015 17.08
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP je negovski grad razglasila za svoje šesto fotografsko središče, v katerem bodo poslej pod pokroviteljstvom te zveze razstavljali najboljši domači in svetovno znani tuji fotografski umetniki.

Že od leta 2012 je do dveh tretjin prenovljeni grad Negova, ki je državni kulturni spomenik, v upravljanju gornjeradgonskega zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur. V njem se je od takrat zvrstilo že veliko dogodkov, med njimi je najbolje obiskan vsakoletni Salon Traminec, že od vsega začetka pa se v razstavišču v predgradju predstavljajo tudi umetniški fotografi s svojimi razstavami.

Gornjeradgonski fotoklub Proportio divina in Fotografska zveza Slovenije, ki ju tačas obe vodi Radgončan Ivo Borko, pa sta sedaj negovski grad postavila na mednarodno prizorišče umetniške fotografije. Včeraj sta Fotograd Negova za fotografsko središče FIAP skupaj proglasila slovenska ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in predsednik FIAP, italijanski mednarodni mojster umetniške fotografije Riccardo Bussi. Tako se je Negova postavila ob bok argentinskemu Buenos Airesu, italijanskemu Montevarchiju, turški Konyi, omanskemu Muscatu in kitajskemu Jinanu. Poslej bo večina fotografskih razstav na negovskem gradu pod pokroviteljstvom FIAP, kar pomeni tudi, da bodo tu razstavljali tudi najboljši mednarodno priznani fotografski umetniki. Za začetek so organizatorji na ogled postavili razstave slovenskih avtorjev Hermana Čatra, Maje Šivec in Iva Borka, poleg njih pa se bodo v letošnjem letu v Fotogradu Negova predstavili še Ioannis Lykouris, Matjaž Čater, Mitja Ličar in Tilen Sotlar, skozi vso sezono pa bo v razstavišču na ogled tudi razstava Kranjska fotografija od Puharja do danes.