Nekaj deset protestnikov zaprlo avtocestni izvoz za Brnik

Neprijavljen protest poteka mirno in do zdaj ni prišlo do nobenih kršitev javnega reda in miru.

Objavljeno
25. april 2014 15.10
Avtocesta / obvoznica
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Brnik - Zaradi protestnega shoda nekaj deset domačinov je začasno zaprt avtocestni izvoz za Brnik. Po neuradnih podatkih se protestniki ne strinjajo z novo prometno ureditvijo po prenovi avtocestnega priključka. Zaradi varnosti samih protestnikov kot ostalih udeležencev v prometu so policisti izvoz zaprli, promet po avtocesti pa poteka normalno.

Neprijavljen protest poteka mirno in do zdaj ni prišlo do nobenih kršitev javnega reda in miru, policija pa na kraju spremlja situacijo, je za STA še pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na kranjski policijski upravi Bojan Kos.

Darsu zaprtje naročila inšpektorica

Promet po avtocesti sicer poteka nemoteno, vozniki pa se z avtoceste lahko izločijo pred Brnikom na izvozu Voklo ali pa izberejo naslednji izvoz Kranj - vzhod, je dodal Kos.

Protest se očitno nanaša na dela, ki jih je po izrednem pregledu priključka Brnik Družbi za avtoceste v RS (Dars) naložila prometna inšpektorica. Ta je Darsu kot upravljavcu ceste naložila, da mora "fizično" preprečiti dostop nelegalnih poti na priključek.

Inšpektorica je namreč ugotovila, da se na omenjeni priključek navezuje več gozdnih in poljskih priključnih poti, za katere tudi ni soglasij s strani upravljavca ceste, so za STA navedli na Darsu.

Druga faza obnove se začne 5. maja

Dejstvo, da se ti nelegalni priključki nahajajo na cesti, ki je namenjena daljinskemu prometu motornih vozil in je del avtoceste, v skladu z zakonom o cestah po ugotovitvah prometnega inšpektorata predstavlja prepovedano dejanje, ki lahko škoduje cesti ali ogroža, ovira ali zmanjša varnost prometa na njej.

Prvo fazo obnovitvenih del na odseku gorenjske avtoceste med Torovim in Kranjem so sicer zaključili pred velikonočnimi prazniki, v tej fazi pa so tudi obnovili priključek Brnik, ki bo v drugi fazi odprt za promet. Druga faza obnove polovice avtoceste v isti smeri, od priključka Brnik v dolžini okoli dveh kilometrov proti priključku Kranj vzhod se bo začela 5. maja, so še pojasnili na Darsu.