Nekatere agencije Turčijo že umikajo iz ponudbe

Terorizem in turizem: Tretjina manj Slovencev se v zadnjem času menda odloča za dopust v Turčiji

Objavljeno
29. junij 2016 17.43
Sandra Hanžič, Jan Klokočovnik, Betka Burger
Sandra Hanžič, Jan Klokočovnik, Betka Burger

Ljubljana – Zaradi nedavnega napada na istanbulsko letališče Atatürk in po več napadih v Turčiji v zadnjem letu – po trikrat v Istanbulu in Ankari in enkrat v Suruçu – se slovenski turisti vse manj odločajo za letovanje v tej državi.

Trenutno stanje na letališču še ni mirno. »Še vedno je veliko letov odpovedanih. Je pa potnikov, vsaj v salonu Turkish Airlines, veliko manj kot ponavadi: nekaj letov so preusmerili, veliko nočnih potnikov so odpeljali v hotele, kljub vsemu pa je nekaj letal odletelo. Večina nas je dobila letalske vozovnice s preloženimi leti za najmanj nekaj ur – jaz celo za 18 ur –, za zdaj kaže, da bodo ta letala res poletela. Vsaj upam,« nam je iz centralnega turškega letališča sporočil Boštjan Jaklič.

Sam je na letalo za Riad (Saudska Arabija), na katerega bi moral sesti že ponoči, čakal do večera. Skupaj z več tisoč ljudmi, ujetimi na tem križišču sveta.

Potniki se Turčiji že izogibajo

Letališče Atatürk je najpomembnejša vstopna točka turistov v Turčijo, hkrati pa zelo pomembno letalsko križišče za nadaljevanje poti v druge azijske države. Zaradi vse pogostejših terorističnih napadov v državi se vse več turistov in tranzitnih potnikov izogiba Turčiji.

»Dobil sem strah pred letenjem, ki ga prej nisem poznal. V kratkem moram leteti v ZDA, a sem bil že pred napadom na letališče Atatürk odločen, da čez Turčijo ne bi letel v nobenem primeru. Očitno sem imel prav. Če res ne bo nujno, ne bi več letel niti čez Belgijo in Francijo,« nam je po zadnjem napadu povedal podjetnik Luka Novak.

Zaradi vse bolj negotovih varnostnih razmer je očiten tudi osip naših turistov.

Na turistični agenciji Nikal, ki je specializirana za letovanja v Turčiji – od Istanbula do Antalije – so aranžmaje že umaknili iz jesenske ponudbe, saj je bilo povpraševanja manj.

»Povpraševanje se je zmanjšalo do 30 odstotkov. Razlog je preprost: previdnost potencialnih potnikov. Zanimanje za Turčijo je vse manjše, zato smo se odločili, da jo bomo to sezono preskočili,« napoveduje direktor agencije Saša Barbir.

Zadnje organizirane poti v Turčijo so opravili spomladi, ko so s čarterjem tam letovali z vsaj tisoč ljudmi. Tudi za v prihodnje ni prav optimističen. »Videli bomo, kakšne bodo razmere. Dokler se bodo dogajali incidenti ne bomo imeli ponudbe. Barbir dodaja, da do letos niso imeli težav s povpraševanjem, začelo se je z letošnjimi samomorilskimi napadi v Istanbulu.

Turiste preusmerjajo v bolj varne države

Tudi Marija Skodlar iz službe za marketing pri potovalni agenciji Kompas opaža, da taki teroristični dogodki vplivajo na potovanja potnikov. Zaradi zadnjih dogodkov v Parizu, Bruslju in Istanbulu so zato pripravili in izpostavili destinacije, ki so med manj rizičnimi, prav tako pa so bolj vezane na naravne znamenitosti in odmaknjene od velikih prestolnic.

Turistični tokovi so se tako izraziteje usmerili na Jonske otoke, v Španijo, Črno goro, Albanijo in italijanski Rimini, po katerih imajo letos največ povpraševanja. Tradicionalno se osredotočajo še na Hrvaško.

»Kompas je v počitniškem segmentu izločil nekatere destinacije, ki predstavljajo nekoliko večje tveganje: Tunizijo in Egipt. V času po napadu se obisk določene destinacije še vedno zmanjšuje, vendar se ljudje hitro vrnejo nazaj.«

Teroristični dogodki sicer vplivajo tudi na dinamiko rezervacij iz čezatlantskih držav. Tako je lanski napad v Parizu upočasnil rezervacije iz tujih držav – ZDA, Avstralije, Nove Zelandije, Velike Britanije in Azije. Na to vpliva uradna objava ameriškega zunanjega ministrstva Europe Travel Alert o vsesplošni potencialni nevarnosti celotne Evrope.

Vpliv na turizem

V Kompasu zaradi zadnjih dogodkov v Istanbulu še niso prejeli odpovedi počitnic v Turčiji; letos poleti ponujajo letovanje zgolj v turški Antalyi (kamor s čarterji leti Adria Airways; z letališča Jožeta Pučnika pa prav na predvčerajšnjim napadeno letališče leti družba Turkish Airlines, poleti kar dvakrat na dan), ne pa tudi v Istanbulu.

Kako pa napadi lahko vplivajo ne le na letovanje, ampak tudi na prodajo letalskih vozovnic, glede na to, da je Istanbul pomembna povezovalna točka za druge kraje? Število prodanih vozovnic za ta kraj kot končno ali kot prehodno destinacijo se ni zmanjšalo, vendar zaznavajo trend pogostejših akcij, ki jih razpišejo prevozniki, ki letijo tja, še dodaja Marija Skodlar.

Turčijo je po zadnjih podatkih iz februarja v primerjavi z letom prej obiskalo deset odstotkov (svetovnih) turistov manj.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je turizem v neki državi kratkoročno resda prizadet, vendar dolgoročno neke regije ne prizadene usodno.

Določena destinacija povprečno potrebuje 13 mesecev, da si opomore po terorističnem napadu. Turistične dejavnosti potrebujejo precej več časa, da se poberejo po izbruhih bolezni (21 mesecev), naravnih katastrofah (2 leti) in političnih nemirih (27 mesecev).