Nekateri statisti bodo štirinajstkrat padli v nezavest

Na Koroškem tekmujejo najboljše ekipe prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite v državi.

Objavljeno
01. oktober 2016 14.59
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec - V starem mestnem jedru Slovenj Gradca več sto posameznikov v oblekah Rdečega križa in Civilne zaščite teka sem ter tja, vsake toliko se oglasijo sirene reševalnih vozil, mesto pa preletava tudi helikopter. Ne, ni prišlo do nesreče, le štirinajst ekip iz vse Slovenije na 22. državnem tekmovanju usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite preverja svoje znanje.

Do 14. ure bodo svojo usposobljenost preizkusili na sedmih delovščih, kjer imajo le deset minut časa, da ocenijo dogodek in pomagajo poškodovanim v njem. Ekipa iz Vipave, ki jo vodi Monika Fajdiga, je bila zadovoljna z delom, ki so ga opravili na prvem delovišču. Na njem je bila simulirana nesreča, do katere je prišlo v času množičnega sejma, in sicer na stojnici z eko hrano. »Šlo nam je dobro, imam dober občutek,« je po vaji, katere podrobnsoti ne smemo izdati, saj tekmovanje še poteka, povedala Monika Fajdiga.

Ko to poročamo, je ekipa Civilne zaščite iz Majšperka, že na polovici tekmovanja. Z reševalnim delom v slovenjgraški tovarni Johnson Controls so bili zadovoljni. V podjetju, kjer je prišlo do nesreče s streljanjem, so oskrbeli kar pet poškodovancev.

Ekipa Rdečega križa iz Zagorja ob Savi je na svojem zadnjem delovišču prav tako oskrbela pet poškodovancev. »Zaustavili smo vse krvavitve, poškodovane smo namestili v pravilen položaj, oskrbeli poškodbe ...,« je naštevala Monika Grošelj, novopečena študentka zdravstvene nege.

Tekmovanje se bo zaključilo ob 14. uri, dve uri kasneje pa bo na Trgu svobode v središču mesta zaključna slovesnost, ki se je bo udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Tekmovanje spremlja veliko ljudi, ki lahko od blizu opazujejo delovanje ekip, na Trgu svobode pa se ob tej priložnosti predstavljajo tudi gorski in jamarski reševalci, vodniki reševalnih psov ter druge reševalne službe. Na državnem tekmovanju ekip prve pomoči skupaj sodeluje kar 400 udeležencev, med njimi tudi številni statisti in maskerji, ki bodo morali situacijo na posameznem delovišču enako prepričljivo ponoviti kar štirinajstkrat.