Nekemičnih odvisnosti med mladimi več kot kemičnih

Izvajalci programov na Goriškem se vedno bolj povezujejo, saj je različnih vrst odvisnosti vse več.

Objavljeno
03. november 2015 17.14
CHINA
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica – Različne oblike odvisnosti na Goriškem naraščajo, še zlasti pa je zaskrbljujoč porast različnih oblik nekemičnih odvisnosti. Pri mladih je takšna odvisnost, denimo, zasvojenost računalnikom oziroma internetom. »Očitno smo v fazi družbenega razvoja, ko človek ne zna priti več v stik s človekom,« meni Zvone Horvat Žnidaršič, sicer vodja programa v Skupnosti Srečanje, ki deluje v okviru Zavoda Pelikan.

Po podatkih Deana Božnika, tiskovnega predstavnika Policijske uprave Nova Gorica, so tukajšnji policisti lani obravnavali je 114 kaznivih dejanj z zlorabo prepovedanih drog, od tega 101 kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in 13 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Skupno so našteli 278 prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, kar je bilo za 35,8 odstotka manj kot leto poprej. Lani je bilo na tem področju v primerjavi z letom 2013 manj tudi mladoletniške kriminalitete. Če so predlani našteli sedem kaznivih dejanj na področju neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, so bili lani trije takšni primeri.

»V prvem polletju letošnjega leta smo na našem območju obravnavali 73 kaznivih dejanj z zlorabo prepovedanih drog ali za 39,2 odstotka manj kot leto prej. V tem obdobju smo pri mladoletnikih zabeležili tri kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter dve kaznivi dejanji omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu. Policisti so mladoletnikom zasegli največ konoplje, najpogosteje na javnih prireditvah,« pravi Božnik. Na srečo v zadnjih letih med mladoletniki ni bilo smrtnih žrtev zaradi uživanja prepovedanih drog.

Zvone Horvat Žnidaršič, vodja programa v Skupnosti Srečanje na Kostanjevici nad Novo Gorico, ki deluje v okviru Zavoda Pelikan, je kljub temu prepričan, da na področju kemičnih zasvojenosti stanje ni rožnato. »Nastaja na stotine novih drog, zlasti sintetičnih. In prav gotovo ne nastajajo zato, ker jih nihče ne bi rabil, ampak zato, ker jih trg išče. Moje osebno mnenje je, da odvisnost v porastu in da še nekaj časa bo, dokler človek v svoji dezorintiranosti ne najde svojega smisla,« poudarja in opozarja tudi na zaskrbljujoče stanje na področju nekemičnih odvisnosti.

Zato se je novogoriška občina že pred leti odločila povezati izvajalce različnih programov v boju zoper takšne in drugačne odvisnosti. Po besedah Marinke Saksida, vodje oddelka za družbene dejavnosti občine, za omenjene programe iz proračuna vsako leto namenijo okrog 30.000 evrov, že leta 2003 so ustanovili lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti. »Leta 2004 je bila prvič izvedena raziskava o uporabi drog med šolsko populacijo v Novi Gorici, ponovili smo jo tudi leta 2012. Izkazalo se je, da uporaba drog med mladimi ni v porastu, večja težava sta uživanje alkohola in porast nekemične odvisnosti. Zato prav slednji namenjamo poseben poudarek, nenazadnje imamo kot edini v Sloveniji tudi ambulanto za zdravljenje tovrstnih odvisnosti«.

Po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona je zasvojenost pereč problem v vsakem okolju. Tudi zato bodo na Goriškem v novembru pripravili skupno iniciativo, ki bo povezala kar petnajst različnih dogodkov za preprečevanje zasvojenosti desetih različnih izvajalcev. Prva dva dogodka v tem sklopu sta napovedana že jutri: policija ob 12. uri organizira prireditev z naslovom Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ob 19. uri pa bodo v Kulturnem domu Nova Gorica predvajali dokumentarec Izzivalec ulice, kjer bodo opozorili na pasti zasvojenosti.