Nekoč v Ljubljani: Grand hotel Union

Grand Hotel Union je bil eden največjih in najsodobnejših hotelov v jugovzhodnem delu Evrope.

Objavljeno
21. maj 2015 15.24
Martin Rotovnik
Martin Rotovnik

Ljubljana − Na pobudo slovenskega zdravnika, gospodarstvenika in politika Vinka Gregoriča je načrte za hotel v secesijskem slogu zrisal sarajevski arhitekt Josip Vancaš.

Gradnjo, ki je trajala 18 mesecev, so začeli leta 1904, skoraj deset let po velikem potresu. Grand hotel Union je gradil Vilijem Treo s svojim gradbenim podjetjem, ki je takrat štelo 150 zaposlenih.

Slavnostno odprtje, ki je trajalo kar sedem dni, se je zgodilo 28. oktobra 1905.

Imel je tudi dvigalo, centralno kurjavo in telefon

Grand Hotel Union je bil eden največjih in najsodobnejših hotelov v jugovzhodnem delu Evrope oziroma južno od Prage in Dunaja. Imel je 87 sob, sodobno restavracijo, kavarno, veliko koncertno dvorano (današnjo Unionsko dvorano), kegljišče in več salonov za slavnostne prireditve.

Imel je tudi dvigalo, centralno kurjavo in telefon, kar je bila v tistem času prava redkost. Grand hotel Union je še danes izjemen spomenik v tehnološkem smislu, saj je postavil standarde za prihodnje hotele.

Arhitekt Josip Vancaš je bil dober poznavalec takratnih dunajskih arhitekturnih tokov. Zunanjost trinadstropne secesijske stavbe je poudaril z dekorativnimi elementi in dodatno razgibal s pomočjo zaobljenega pomolnega vogala s kupolo, ki je še danes južni vhod v stavbo, natančneje v kavarno.

foto: Arhiv Martina Rotovnika

 

Poleg zunanjosti je arhitekt Vancaš poskrbel tudi za bogato dekoriranje notranjosti. Leta 1968 je hotel dobil prizidek, leta 1979 pa še sosednji hotel Holiday Inn.

Hotel in dvorano sta pred nekaj leti prenovila arhitekta Jože in Miha Dobrin.

Dvorani sta prizidala dodatne prostore, tako da ima hotel danes zmogljivosti manjšega kongresnega centra.