Nezakonit nasip ob Kamniški Bistrici ogrožal 700 hiš

Lastnik zemljišča ob nasipu je skupaj z nekaterimi krajani nasprotoval rušenju, zato so morali posredovati tudi policisti.

Objavljeno
07. november 2014 15.34
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Volčji potok - Ob nevarnosti, da Kamniška Bistrica prestopi bregove in ogrozi naselja Šmarca in Nožice, je Civilna zaščita Kamnik odredila predrtje nezakonito zgrajenega nasipa na nasprotni strani brega, ob kraju Volčji potok. Lastnik zemljišča ob nasipu je skupaj z nekaterimi krajani temu nasprotoval, zato so morali posredovati tudi policisti.

Kot piše na spletni strani Kamnik.info, je v jutranjih urah prišlo do zapleta v Volčjem potoku, kjer so hoteli šmarski gasilci po odredbi CZ Kamnik s pomočjo gradbene mehanizacije iz preventivnih razlogov podreti nasip. Posegu je v spremstvu nekaj krajanov in psov nasprotoval lastnik zemljišča, zato so morali na prizorišče priti celo policisti. Nezakoniti nasip so gasilci predrli šele po njihovem posredovanju. S tem so zmanjšali možnost, da se Kamniška Bistrica razlije v naselji Šmarca in Nožice, ki sta zaradi spornega nasipa ogroženi ob vsakih večjih padavinah.

Nasip ogrozil 700 hiš

Po mnenju lastnika zemljišča in sovaščanov, ki so ga prišli podpret, ni težava v nasipu, ampak v neukrepanju države in pristojnih služb, saj naj bi tamkajšnja struga ne bila očiščena in poglobljena že vsaj 40 let.

Kamniški Župan Marjan Šarec je za STA pojasnil, da je nasip na strani Volčjega potoka, ki ščiti njivo in gozd, višji od brega na nasprotni strani, kjer je zaradi tega ogroženih 700 hiš. Neposeljena kmetijska zemljišča v Volčjem potoku so opredeljena kot razlivno območje, zato je tamkajšnji visoki nasip še toliko bolj sporen.

Po županovih besedah je težava v zakonodaji, saj so vodotoki v pristojnosti države, ta pa nima denarja za njihovo vzdrževanje. Struga Kamniške Bistrice se je z leti precej dvignila in bi jo bilo treba poglobiti in očistiti, da ne bi prihajalo do izlitja vode.

Kamniška občina stalno opozarja na ta problem. Sicer ne gre le za poplavno varnost, ampak tudi za druga področja, katerih urejanje bi moralo biti po mnenju župana v pristojnosti občin, da bi se stvari hitreje reševale. »Gre za splošno vprašanje pristojnosti, o katerem se veliko govori, vendar se nič ne naredi,« je še dejal Šarec.