V Celjskem mladinskem centru nenamensko porabili 91.000 evrov

Svetniki opozarjajo na številne nepravilnosti. Policija »išče« 10.000 evrov.

Objavljeno
23. maj 2016 21.43
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Mestni svetniki bodo na današnji seji poleg letnega poročila Celjskega mladinskega centra (CMLC) na mizo dobili tudi v zadnjih dneh dokončano revizijo poslovanja zavoda za lansko leto. Številke niso spodbudne. Medtem ko direktorica Glorjana Veber išče neznanega storilca, ki naj bi iz blagajne vzel 10.000 evrov, revizija kaže, da so v CMLC nenamensko porabili 91.000 evrov.

Letno poročilo CMLC, pod katero se je podpisala Vebrova, je velika uganka, saj se je med razpravo na odborih izkazalo, da nekatere številke niso točne. CMLC je imel konec lanskega leta na računu 32.771 evrov, za 64.308 evrov terjatev do kupcev in 67.933 evrov obveznosti do dobaviteljev. Poleg tega je imel za kar 91.065 evrov pasivnih časovnih razmejitev – to je denarja za natanko določene projekte, ki naj bi jih izpeljali letos. A na odboru za finance in premoženjska vprašanja je direktorica Javnega zavoda Desetka Vesna Lavrič, ki opravlja računovodske storitve za CMLC, pojasnila, da tega denarja na računu CMLC ni. Na vprašanje svetnika Urbana Goleža (SMC), ali je bil že prej nenamensko porabljen, je Lavričeva odgovorila pritrdilno.

Poleg tega je v blagajni CMLC zmanjkalo 10.000 evrov. V letnem poročilu v CMLC ugotavljajo, da bi moralo biti v treh blagajnah skupno 10.139 evrov, a v resnici jih je bilo 10.000 manj. Vebrova je že na odboru dejala, da toliko denarja v blagajni nikoli ni bilo in da so posumili, da ga je nekdo ukradel, ko so ugotovili, kako velike razlike so med izračuni programa in njihovimi. Proti neznanemu storilcu je zato podala prijavo. Je pa prav Vebrova lani podpisala 347 dnevnih iztržkov, pravilnika o ravnanju z gotovino pa v CMLC sploh nimajo. Kaj se je dogajalo z denarjem, smo vprašali Vebrovo, vendar na naša vprašanja do konca redakcije ni odgovorila.

V pričakovanju revizije

Svetniki revizijo poslovanja CMLC čakajo predvsem zaradi 11.000 evrov nakazil CMLC zasebnemu Inštitutu Iriu Glorjane Veber. Vebrova je večkrat povedala, da je bilo to vračilo brezobrestnega posojila, ki ga je Iriu posodil CMLC. O tem svet zavoda ni bil obveščen, prav tako ne, da bi imel CMLC kakršne koli finančne težave. Pravzaprav tega do zadnje seje mestnega sveta ni vedel nihče. Svetniki so se pri sprejemanju proračuna za letos, ko so morali 47.210 evrov zagotoviti za pokrivanje finančne luknje CMLC, spraševali, kako je mogoče, da so tako veliko izgubo odkrili šele pri pripravi letnega poročila. Svetniki so z Vebrovo nezadovoljni, po naših informacijah naj bi ji odstop predlagali celo svetniki SLS, vendar Vebrova za zdaj o tem noče nič slišati.