Nepremičnine so prevrednotene

Od danes lahko na portalu Prostor preverite najnovejšo posplošeno tržno vrednost vaše nepremičnine.

Objavljeno
23. marec 2015 11.22
mpi-hribarjevo nabrezje
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Geodetska uprava (Gurs) je čez konec tedna v registru nepremičnin (REN) posodobila podatke o posplošeni tržni vrednosti nepremičnin v skladu z uredbo vlade o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 1. marec 2014.

Na portalu Prostor lahko od danes preverite, kolikšna je nova posplošena tržna vrednost vaših nepremičnin. Če se dejanske kupoprodajne transakcije za neko vrsto nepremičnin na posameznem območju v obdobju od 1. 1. 2013 do 1. 3. 2014 v povprečju niso spremenile deset odstotkov ali več v primerjavi s sklenjenimi transakcijami od 1. 7. 2010 do 1. 1. 2013, je posplošena tržna vrednost ostala enaka.

V zbirki vrednotenja nepremičnin pa lahko preverite, za koliko odstotkov se je spremenila vrednost vaše nepremičnine v Gursovi evidenci od prvega generalnega vrednotenja na dan 1. 7. 2010.

S tokratno (drugo) indeksacijo je sicer Gurs prilagodil cene v osmih od 21 modelih vrednotenja (vrste nepremičnin),  cene so se v povprečju znižale za 5,81 odstotka, skupna vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je znižala še za dobrih 7 milijard na 117,7 milijarde evrov. Ob prvem generalnem vrednotenju so bile ocenjene na 136,8 milijarde evrov.

Do zdaj je Gurs prilagodil podatke o posplošeni tržni vrednosti tržnim razmeram 96 odstotkov stanovanj in dvem tretjinam zemljišč za gradnjo, le nekaj manjšemu deležu hiš in skoraj 86 odstotkom pozidanih zemljišč.

Preverite tudi:

Pripravili smo interaktivni zemljevid, ki prikazuje, za koliko odstotkov se je znižala vrednost vašega stanovanja po drugi indeksaciji 1. marca 2014.

Dostopen je na povezavi: Preverite, koliko se je spremenila vrednost stanovanj


Naslednji zemljevid pa prikazuje, za koliko odstotkov se je znižala vrednost vaše hiše po drugi indeksaciji 1. marca 2014.

Dostopen je na povezavi: Preverite, koliko se je spremenila vrednost hiš