Neslaven konec zavoda za zaposlitev Romov

(Ne)zaposlitveni center: po devetih letih in 286.000 porabljenih evrih jim ni uspelo zaposliti niti enega.

Objavljeno
11. marec 2016 20.21
Romsko naselje pri Škocjanu, 07.April2014
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Občinski sveti petnajstih občin ustanoviteljic po devetih letih delovanja po tekočem traku zapirajo javni zavod Romski zaposlitveni center (RSC). Za dobro zamišljen projekt so pridobili 286.000 evrov evropskega in državnega denarja. Denar so porabili, a zaposlili niso niti enega Roma.

Zavod je deloval v okviru Razvojnega partnerstva RZC. Ker ima javni zavod RZC vse od leta 2011 zaprt transakcijski načrt in torej ne deluje, mora občina Škocjan, ki je bila nosilka projekta, zdaj vsaki občini vrniti po 125,19 evra ustanovitvenega kapitala. Med ustanoviteljicami sta bili tudi Mestna občina Murska Sobota in Novo mesto, kjer so pred leti precej odmevno odprli pisarno za zaposlovanje Romov. V novomeški občini ugotavljajo, da projekt ni zaživel, ker država ni zagotovila sofinanciranja. V murskosoboški občini pa ne vedo niti tega, koliko denarja sta za propadli projekt namenili država in Evropska unija.

Sum neupravičenih izdatkov

Razvojno partnerstvo RZC je projekt, ki se je izvajal v okviru pobude Skupnosti EQUAL, v kateri je poleg 15 občin sodelovalo še deset drugih partnerjev. Za njegovo izvedbo je razvojno partnerstvo od oktobra 2004 do oktobra 2007 prejelo 286.000 evrov, od tega je 75 odstotkov prispevala EU, preostalo država. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je Razvojnemu partnerstvu odobrilo dobrih 438.000 evrov. Ker pa za črpanje denarja iz evropskih strukturnih skladov velja načelo finančnega toka, kar pomeni, da je za izplačilo iz proračuna treba predložiti ustrezno dokazilo o izdatkih, denarja niso prejeli v celoti.

Na vprašanje Dela, ali je ministrstvo spremljalo, za katere namene je bil denar porabljen, in kako je ukrepalo, je Aleksandra Klinar Blaznik z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve odgovorila, da so opravili kontrole in ugotovili neupravičene izdatke v višini 31.500 evrov ter zahtevali od škocjanske občine, naj denar vrne, česar pa občinsko vodstvo ni storilo. To je bil vzrok, da je ministrstvo vložilo tožbo proti občini, ki pa jo je Okrožno sodišče v Ljubljani septembra 2013 zavrnilo.

Dobra ideja, slaba izvedba

Romski zaposlitveni center je bil ključen produkt projekta, vendar ni zaživel, je povedala Klinar Blaznikova. Center je bil leta 2006 ustanovljen, izdelane so bile vse pravne podlage (poslovni načrt, statut, analize ...), vendar zaradi nerešenega statusa v projektu in financiranja ni deloval. »Predstavniki romske populacije so bili vključeni v projektne aktivnosti, kot so anketiranje in delavnice. Na ta način je bilo vključenih 700 Romov. RZC je prek intervjujev ukrepov motiviranja in udeležbe na delavnicah v projekt vključil tudi okrog 650 delodajalcev,« je povedala Klinar Blaznikova.

Po prepričanju predsednika Foruma romskih svetnikov Darka Rudaša je bila ideja o ustanovitvi RZC zelo dobra, pristop pa manipulativen. »Ta neuspeli projekt kaže na to, da je romska skupnost na robu družbe, ranljiva in lahek plen manipulantov, ki sicer delujejo kot nekakšni varuhi romske manjšine,« je prepričan Rudaš. »Romi od tega projekta niso imeli ničesar, kar je že tradicija v slovenskem prostoru, ko se denar daje za razreševanje romske tematike, od tega pa obupani in socialno ogroženi ljudje nimajo nobene koristi,« je o propadlem projektu, na podlagi katerega niso zaposlili nobenega Roma, povedal predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc.