Nesposobnost vlade škodi ugledu Triglavskega narodnega parka

Javni zavod TNP je že tri leta brez direktorja, še eno leto pa ga bo kot v.d direktorja vodil Bogomil Breznik.

Objavljeno
22. julij 2016 23.51
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Zavod Triglavski narodni park (TNP), ki je že tri leta brez direktorja s polnimi pooblastili, bo tudi v prihodnje vodil zgolj vršilec dolžnosti. Vlada namreč tudi na četrtkovi seji ni zmogla več, kot da je za v. d. za največ eno leto imenovala dr. Bogomila Breznika. Pred tem je bil TNP tri tedne celo brez poslovodstva, s čimer je bilo doseženo novo dno v odnosu države do edinega narodnega parka v Sloveniji.

Pred odločanjem o v. d. direktorja TNP so iz generalnega sekretariata vlade sporočili, da mora biti predlog koalicijsko usklajen. TNP spada v domeno ministrstva za okolje in prostor (MOP), ki ga vodi Desusova ministrica Irena Majcen, vendar so po naših informacijah v SMC nasprotovali Breznikovemu imenovanju. Kljub temu je Breznika vlada potrdila, a kot smo izvedeli, kot prehodno rešitev. Po seji vlade so v sporočilu za javnost zapisali, da so ga imenovali zaradi »zagotovitve kontinuitete«. Kot smo v Delu že poročali, se je letos spomladi kot kandidatka Desusa za prevzem vodenja TNP omenjala tudi poslanka Jana Jenko, ki pa je po vrnitvi nekdanje ministrice Julijane Bizjak Mlakar v parlament ostala brez poslanskega sedeža in njena kandidatura zdaj ni več aktualna. Glavni razlog, da funkcija, pri kateri bi moralo biti edino merilo strokovnost kandidata, po skoraj treh letih še vedno ni zasedena, so torej očitno politične kupčije.

Predsednika sveta zavoda TNP Bojana Dejaka smo hoteli vprašati, ali je bil res kandidat za prevzem vodenja TNP kot v. d., vendar smo na njegov povratni klic, ki nam ga je obljubil, do konca redakcije čakali zaman.

MOP še kar vztraja pri Brezniku

Z MOP so predlog za imenovanje v. d. direktorja na vlado poslali že 22. junija, a je vlada z odločitvijo odlašala en mesec. Na vprašanje, kako so v TNP od konca junija, ko se je Brezniku iztekel mandat v. d. direktorja in so ostali brez poslovodje, vodili posle, so z MOP odgovorili le, da je »v TNP imenovan predsednik sveta zavoda, ki je organ, nadrejen direktorju«. Na vprašanje, zakaj že tri leta ne zmorejo najti pravega človeka za vrh TNP, so na MOP, ki ga vodi Irena Majcen, odgovorili, da to zahteva »usklajevanje velikega števila deležnikov z zelo različnimi interesi«. Razpis za direktorja naj bi objavili po počitnicah.

Bogomil Breznik je vodenje TNP z dva milijona evrov vrednim proračunom kot v. d. direktorja prevzel marca lani, ko se je po dveh letih, tudi vedejevstva, umaknil dr. Peter Skoberne. Čeprav je svet zavoda TNP pod vodstvom dr. Darija Krajčiča že takrat zavrnil izdajo soglasja k Breznikovemu imenovanju za direktorja, ker da slabo pozna področje dela in da ima nerealne cilje, MOP še naprej vztraja pri istem kandidatu. Po takratnem imenovanju Breznika za v. d. direktorja je Krajčič pisal tudi predsedniku vlade Miru Cerarju in ga opozoril, da je vlada preslišala stališče sveta zavoda, ki je zagrozil s kolektivnim odstopom.

Nerazumno ravnanje države

»Država ne ravna odgovorno, ker ne izbere direktorja s polnimi pooblastili. Za park je to žalostno, saj njegov ugled upada. Takšnega ravnanja države v generalnem sekretariatu Alpske konvencije in Združenja parkov v Alpah ALPARC ne morejo razumeti,« je stanje v TNP komentiral Martin Šolar, ki je v TNP delal od leta 1991 in ga v letih 2009 in 2013 vodil kot direktor. Ocenjuje, da bo v TNP še naprej pat pozicija med vodstvom zavoda in ministrstvom, vprašljivo je tudi sodelovanje v. d. direktorja s svetom zavoda.

»V Sloveniji so sposobni ljudje, ki so tudi strokovno dobro podkovani in primerni za vodenje TNP, pa se zaradi političnih kupčkanj v Ljubljani na razpis verjetno nočejo prijaviti,« opozarja Šolar. Priznava, da »je TNP po petih letih le dobil upravljavski načrt (ne kot načrt območja, kar predvideva zakon, ampak le kot razširjen desetletni program TNP) in se rešil finančnih bremen, a Breznik za to po njegovem ni posebej zaslužen, saj je bilo glavno delo opravljeno že pred tem.

MOP in vladi pri imenovanju direktorja TNP ne pomaga niti to, da so leta 2013 precej omilili pogoje za zasedbo funkcije, saj delovne izkušnje in dobro poznavanje razmer v parku kar na lepem niso bile več potrebne. Poleg tega je bil Šolar, ki po mnenju političnih odločevalcev ni bil več primeren za vodenja TNP, na podlagi svojih referenc imenovan za vodjo regionalne organizacije svetovnega sklada za naravo WWF Adria z neomejenim mandatom.

Bohinjski župan Franc Kramar je o novem imenovanju v. d. dejal, da se »vlada ukvarja s koalicijskim usklajevanjem in zavlačuje, čeprav bi morala za direktorja našega edinega narodnega parka že zdavnaj imenovati strokovnjaka s polnimi pooblastili«.