Neuradno: Marko Jaklič ob magisterij

Senat ljubljanske ekonomske fakultete zaradi varovanja osebnih podatkov informacij o sklepu senata ne daje.

Objavljeno
28. november 2011 17.31
Posodobljeno
28. november 2011 17.53
Ni. Č., Delo.si, B. F. Ž., Ozadja
Ni. Č., Delo.si, B. F. Ž., Ozadja

Ljubljana - Danes se je štiriindvajset članov senata Ekonomske fakultete v Ljubljani z glasovanjem izreklo o tem, ali je magistrska naloga Marka Jakliča, direktorja Javnega zavoda Lekarna Ljubljana, plagiat ali ne. Neuradno so Jakliču odvzeli naziv magistra znanosti, poroča STA.

Zz Ekonomske fakultete univerze v Ljubljani so sporočili, da Jakliča o sklepu senata še niso obvestili. Odločitev članov senata bi po njihovih navedbah dobil v roku enega tedna.

Naziv bi mu lahko odvzeli, če bi se potrdil sum, da je magistrsko nalogo prepisal iz analize lekarniške dejavnosti, ki jo je za Vzajemno leta 2005 napisal ekonomist Mićo Mrkaić s sodelavci. Ali je Jaklič senatorje prepričal, da je magisterij plod njegovega dela in znanja, bo resnično znano v tednu dni, ko mu bo poslan sklep o izidu glasovanja.

Dekan prof. dr. Dušan Mramor zaradi varstva osebnih podatkov dodatnih pojasnil o odločanju senata ni dajal, je pa Marko Jaklič pojasnil, da je celoten postopek do danes potekal v nasprotju z vsemi pravili: »Kršene so bile vse moje pravice v postopku. Niso me vabili na zaslišanje prič, kot verodostojne so obravnavali nepodpisane dokumente, na prvo sejo senata sploh nisem bil vabljen.«

Prepričan je, da mu je danes senatorkam in senatorjem uspelo pojasniti vse o tem, da je avtor svojega magisterija: »V postopku so bili uporabljeni celo ponarejeni dokumenti in dokumenti, ki z mojim magisterijem nimajo nikakršne zveze. Tudi pričam dokumentov sploh niso pokazali.« Nastanek magistrskega dela je predstavil z dobro uro trajajočo prezentacijo.

Da bi bilo lahko njegovo delo sporno, je Ekonomsko fakulteto (EF) po naših informacijah opozorila novinarka Kanala A Urša Žgajnar, ki naj bi po elektronski pošti maja podala tudi uradno prijavo. Jaklič je danes za medije izjavil, da na zaslišanja prič ni bil vabljen in ni bil v polni meri vključen v postopek, ki ga je vodil senat.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je dejal, da odločitev senata ne bo vplivala na Jakličevo funkcijo kot direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana.