Neuradno: V prepričljivem vodstvu Fištravec

V mariborski mestni svet so izvoljeni štirje novi svetniki iz vrst SD.

Objavljeno
17. marec 2013 14.09
Posodobljeno
17. marec 2013 18.00
VOLITVE V MARIBORU
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA

Maribor - V štajerski prestolnici je po odstopu Franca Kanglerja, ki je mesto vodil šest let in so ga lani odnesli burni protesti, potekal prvi krog nadomestnih volitev za župana, ki bo mesto vodil do rednih volitev prihodnjo jesen, in štiri mestne svetnike. Mesta v mestnem svetu je decembra izpraznila SD, ki je po protestih neuspešno upala na razputitev celotnega mestnega sveta.

V tekmi za mariborski županski stolček je že v prvem krogu zmagal Andrej Fištravec (52,41 odstotka glasov), ki je po zmagi dejal, da se zaveda naloženega bremena. Sledi mu Matevž Frangež (24,67 odstotka glasov). Udeležba je bila nizka, okoli 29-odstotna.

Na tretjem mestu je Milan Mikl (SLS), ki je osvojil 6,11 odstotka glasov. Sledijo: Andreja Špernjak (SDS, okoli 5,05 odstotka glasov), Andrej Ketiš (Lista za Maribor, 4,73 odstotka glasov), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda, 1,72 odstotka glasov), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičnost in razvoj, 1,49 odstotka glasov), August Heričko (NSi, 1,47 odstotka glasov), Milan Razdevšek (LDS, 0,93 odstotka glasov), Monika Piberl (Glas žensk Slovenije, 0,83 odstotka glasov) in Folko Puconja (SNS, 0,59 odstotka glasov).

V mariborski mestni svet izvoljeni štirje novi svetniki iz vrst SD

Na nadomestnih volitvah za štiri izpraznjene stolčke mariborskih mestnih svetnikov so po delnih neuradnih podatkih in 4705 preštetih glasovih izvoljeni štirje svetniki iz vrst SD. Aleksandra Kalacun je prejela 7,96 odstotka glasov, Metod Dolinšek 7,79 odstotka, Jadranka Barbarić 7,14 odstotka, Miroslav Blažič pa 6,96 odstotka glasov.

Za štiri mesta v mestnem svetu se je potegovalo 37 kandidatov iz dvanajstih strankarskih list. Za razliko od prejšnjih volitev so tokratne potekale po večinskem sistemu. Volivec je tako lahko na glasovnici s kandidati za mestne svetnike obkrožil največ štiri imena.

Izvoljeni svetniki bodo zasedli štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD v mestnem svetu, ki je edina sledila pozivom protestnikov in po odstopu nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja tudi sama odstopila. V njej so bili Tone Gačnik, Damjana Karlo, Matej Žmavc in Danica Gerbec. Odstopilo je še nekaj drugih mestnih svetnikov, a so jih v veliki meri nadomestili strankarski kolegi, medtem ko so pri SD vsi na volilni listi svetniško mesto zavrnili.