Zdravniki izbrali Zdenko Čebašek Travnik

V drugem volilnem krogu, ki se je iztekel danes, je zbrala 2780 glasov, njen tekmec, dozdajšnji predsednik zbornice Andrej Možina pa 2694.

Objavljeno
17. januar 2017 20.08
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana - Zdravniško zbornico bo prihodnja štiri leta vodila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Sedanjega predsednika zbornice je premagala za tri odstotke oziroma 86 glasov. Skupno število veljavnih glasovnic je bilo 5474.

Volilne agonije je konec. Potem ko so bile prve volitve lani spomladi, na katerih sta se za zmago potegovala Možina in nekdanja predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec, zaradi premajhne volilne udeležbe neuspešne, je zdaj, po drugem krogu volitev, končno znan zmagovalec. Vajeti stanovske organizacije zdravnikov prevzema Zdenka Čebašek Travnik. Če se navežemo na izjavo, ki jo je dal njen predhodnik in tekmec Andrej Možina v intervjuju za Delo, potem je Čebašek Travnikova zdaj dobila priložnost, da obljube uresniči v praksi in pri tem prekosi številne različne interese.

V knjigi, ki jo je uredila posebej za volilno tekmo, se je zavezala profesionalizmu. Želi si, da bi bila zbornica čim bolj dostopna članom, njeno poslovanje pregledno, pomembni podatki dostopni na spletu. Bori se proti nadvladi kakršnihkoli elit in namerava poskrbeti za boljši položaj mladih v zdravniškem poklicu. Ne bi je motilo, če bi se želeli zobozdravniki osamosvojiti, položaj zbornice pa hoče okrepiti, saj bo le močna institucija lahko kljubovala političnim pritiskom. Teh se, kot pravi, ne boji.

Čebašek Travnikova po izvolitvi

Po izvolitvi na čelo zbornice je za STA povedala: »Moja vizija je, da se zbornica okrepi, da se članstvo znova najde v zbornici, da bomo začeli več sodelovati, da bo več komunikacij, predvsem pa izboljšanje medosebnih odnosov«. Glede sodelovanja z drugimi organizacijami se bo najprej odpravila na zavod za zaposlovanje, kjer želi pridobiti čim bolj natančne številke o brezposelnih zdravnikih. Na podlagi teh podatkov želi ugotoviti, kaj se da narediti, da ne bi toliko zdravnikov tako dolgo čakalo na zaposlitev.

Eden od prvih izzivov, s katerimi se bo morala soočiti, bo po njenih besedah tudi vzpostavitev izvršilnega odbora, ki je nekakšna vlada zdravniške zbornice. To bo treba storiti v roku dveh ali največ treh tednov, potem ko bo skupščina zdravniške zbornice ratificirala te volitve. Ob tem je izrazila željo, da bi zbornica oziroma vodstvo začelo čim prej normalno delovati.

Glede samih volitev je dejala, da se je pokazala volja članov zdravniške zbornice, ki so se odločili glasovati. Kot je dodala, sta bila na izbiro dva precej različna programa, pri čemer pa je dejala, da verjame, da se je bilo težko odločiti za enega ali za drugega. »Verjamem, da bomo lahko sodelovali tudi s tistimi, ki so podprli drugega kandidata,« je zaključila v izjavi za STA.

 

Možina: Izid je pričakovano tesen

Andrej Možina je po objavi rezultatov v pisni izjavi poudaril, da so volitve pokazale pričakovanja zdravnikov in zobozdravnikov po spremembah v osrednji stanovski organizaciji. Ob tem je Čebašek-Travnikovi čestital za volilno zmago ter ji zaželel dobro in uspešno vodenje zbornice. »Volitve za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije so uspele in izid je pričakovano tesen,« je zapisal.

V izjavi se je Možina tudi zahvalil vsem zdravnikom in zobozdravnikom, ki so podprli njegovo kandidaturo, in vsem, ki so z visoko udeležbo pripomogli k uspešnim volitvam.

Kdo je Zdenka Čebašek Travnik?

Rojena je bila leta 1955 v Murski Soboti in še vedno močno navezana na Prekmurje. Njena mati se je rodila v ZDA, v družini začasnih prekmurskih ekonomskih migrantov. Stari oče je delal v rudniku, stara mama pa v tobačni tovarni.

Ob pomoči štipendije je študirala v ZDA, v mestu Baltimore, kjer je opravila podiplomski študij na Univerzi Johnsa Hopkinsa. Diplomirala in doktorirala je na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je zdravnica, specialistka psihiatrije, sistemska družinska terapevtka.

Osrednji del poklicne kariere namenja zdravljenju, preventivnemu in raziskovalnemu delu na področju legalnih odvisnosti. V Sloveniji je uvedla pojma alkoholne politike in medicine odvisnosti. Poučuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, na Visoki zdravstveni šoli v Celju in Visoki šoli za zdravstvene vede v Slovenj Gradcu. Bila je mentorica in nadzorna mentorica v psihiatriji ter nadzorna zdravnica zdravniške zbornice. Delovala na vseh ravneh zdravstvenih ustanov - od oddelčnega zdravnika do vodje oddelka in direktorja klinike ter sveta zavoda (Vojnik). Je mediatorka in sodna izvedenka za psihiatrijo.

Da bo kandidirala za zbornico, se je odločila na pobudo kolegov po tem, ko majske volitve zaradi nedoseženega kvoruma niso uspele. H kandidaturi jo je morda gnala tudi lastna izkušnja z okostenelostjo zbornice. Pred leti je izstopila iz njenih vrst in potem znova pridobivala licenco.

Širša javnost jo je spoznala, ko je postala varuhinja človekovih pravic. Ko jo je na ta položaj predlagal zdaj že pokojni dr. Janez Drnovšek, niti en član državnega zbora ni glasoval proti njeni izvolitvi. Kritikam, češ da je na položaju varuhinje človekovih pravic, ki ga je zasedala v letih od 2007 do 2013, delala premalo odločno, celo megleno, odgovarja, da je postorila ogromno. Izmed vseh varuhov doslej je dala največ zahtev za oceno ustavnosti. Uvedla je nekaj projektov, ki še vedno delujejo, in odprla vrata nevladnim organizacijam. Izjemno ponosna pa je na to, da je pomagala vzpostaviti državni preventivni mehanizem po konvenciji proti mučenju, ki še danes deluje in je za vzgled tudi v EU.

Ni članica nobene stranke, je pa ustanovna članica Pomurske akademsko znanstvene unije, prejemnica francoskega državnega odlikovanja vitezinje legije časti in bronaste plakete Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Prosti čas rada preživlja z družino, kjer jo navdihujejo trije vnuki. Je ljubiteljica narave.