Neurja poškodovala več kot sto objektov

Padavine bodo dopoldne večinoma ponehale, v prihodnjih dneh pa bo spet sončno vreme in postopoma bolj vroče.

Objavljeno
09. julij 2015 07.31
Posodobljeno
09. julij 2015 07.31
posledice neurja v Prekmurju
Š. P., Delo.si; STA, Jože Pojbič
Š. P., Delo.si; STA, Jože Pojbič
Ljubljana − Po nočnih krajevnih neurjih so jutranje temperature krepko pod 20 stopinjami Celzija, ponekod še rahlo dežuje, vendar bodo padavine dopoldne predvidoma večinoma ponehale, v prihodnjih dneh pa bo spet sončno vreme in postopoma bolj vroče. Neurje je poškodovalo več kot sto objektov, še vedno so poplavljena nekatera cestišča.

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Trbonje−Vuhred med Dravčami in Trbonjami, promet je oviran na cesti Dravograd−Radlje pri Sv. Boštjanu in na več odsekih tudi na cesti Radlje−Vuhred, poroča prometnoinformacijski center.

Kot je za Radio Slovenija povedal dežurni na centru za obveščanje Franc Vide, je zaradi vetra in toče poškodovanih več kot sto objektov, poškodovani so elektrovodi, podrlo se je večje število dreves, zaradi udara strel so zagoreli štirje objekti, meteorna voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih in proizvodnih objektov ter cest, vendar ni povzročila večje škode.

Neurja na Koroškem povzročila precej težav

Neurja z nalivi so v sredo in v noči na četrtek na Koroškem povzročila precej težav, tudi v nekaterih podjetjih. Meteorna voda je zalila proizvodne prostore podjetij Metal Ravne in Stroj Radlje, prav tako upravne in proizvodne prostore Žage v Šentjanžu. Marsikje so se pred naraslimi vodami zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

V večernem neurju je na območju slovenjgraške občine v naselju Pameče voda zalila nekatere stanovanjske objekte in gospodarsko poslopje ter ceste, strela je udarila v stanovanjski objekt in uničila električno instalacijo. Voda je kletne prostore in lokalne ceste zalivala tudi v Kotljah in na Prevaljah. Tam je bilo okoli 21. ure zaradi naraslega potoka na Nicini ogroženih več stanovanjskih objektov.

Poškodovane kmetijske površine

Poslabšanje vremena, ki je sledilo hudi vročini, je v torek popoldne tudi v Pomurju povzročilo kar nekaj preglavic, vendar v manjšem obsegu, kot so napovedovali vremenoslovci. Močan veter in toča sta namreč škodo povzročala v precej ozkem, a dolgem pasu ob reki Muri od Melincev pa do Lendave oziroma do meje z Madžarsko.

Na območju občin Črenšovci, Velika Polana in Lendava je bilo po prvih grobih ocenah strokovnjakov predvsem zaradi toče poškodovanih od 800 do 1000 hektarjev kmetijskih površin. Največjo škodo je toča povzročila na poljih z oljnimi bučami in z zelenjavo, precej je bila poškodovana tudi koruza, močan veter pa je podrl nekaj dreves in drogov električne napeljave ter poškodoval med dvajset in trideset streh. V Veliki Polani pa je strela zanetila požar na stanovanjski hiši.

Predvsem veter je nekaj škode na strehah in drevju povzročil tudi v Apaški dolini. Na prizadetem območju v Prekmurju pa je k sreči ostalo nepožetih le še 5 do 10 odstotkov strnih žit, saj so zaradi slabe vremenske napovedi kmetje z žetvijo pohiteli.

Kako kaže?

Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo danes sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo od zahoda delno razjasnilo. Na Primorskem bo precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 26, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V petek bo precej jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 28, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in spet nekoliko bolj vroče. V nedeljo popoldne lahko v gorah nastane kakšna nevihta.