Nevladniki: preveč je nujnih zakonodajnih postopkov

Tudi protikorupcijska komisija opozarja na pomanjkljivosti pri sprejemanju zakonov po nujnem postopku.

čet, 04.10.2012, 12:19

Ljubljana - Predstavniki Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) so pred stavbo vlade začeli s protestnim javnim branjem resolucije o normativni dejavnosti. Branje, ki je trajalo do 12. ure, je z uvodom v resolucijo simbolično začela varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Resolucija o normativni dejavnosti je dokument, s katerim je državni zbor naložil vladi, kako mora ravnati, ko sprejema zakone,« je uvodoma pojasnil predsednik CNVOS Goran Forbici. Kot je izpostavil, morajo biti priprave zakonov premišljene, treba je upoštevati različne alternativne rešitve, pomisliti pa je treba tudi na to, kakšne socialne posledice prinašajo sprejeti zakoni.

Po podatkih CNVOS je vlada od njenega imenovanja pri kar 80 odstotkih primerih predlogov predpisov kršila načela te resolucije. Kot je ob tem poudaril, pa takšno nepremišljeno sprejemanje predpisov in zakonov pelje v socialne stiske in nepotrebna odpuščanja. »V Sloveniji imamo premalo časa za izhod iz krize, da bi si lahko privoščili sprejemanje slabih zakonov,« je še povedal.

Pri branju resolucije je sodelovala tudi Čebašek - Travnikova, ki je izpostavila, da si prizadeva za pravno državo in temelj pravne države je po njenem mnenju tudi to, da oblast spoštuje predpise, ki jih je sama sprejela. Urad varuha je po njenih besedah že od sprejetja resolucije leta 2009 oblast opozarjal na to, da jo je treba spoštovati.

KPK opozarja na prekomerno uporabno nujnih zakonodajnih postopkov

Opozorilom civilne družbe glede prekomerne uporabe nujnih in skrajšanih zakonodajnih postopkov in krčenja prostora za javno in strokovno razpravo pri sprejemanju predpisov, se je pridružila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

»Glede mnogih zakonov, ki zadnje mesece po bližnjicah najdejo pot do objave v uradnem listu, ti pogoji niso izpolnjeni. Resolucija o normativni dejavnosti se ne spoštuje, večkrat pa so po tej poti sprejeti tudi zakoni oziroma spremembe zakonov, ki jih je težko opredeliti kot nujne protikrizne ukrepe, «so zapisali.

Komisija opozarja, da spremembe mnogih predpisov po nujnem postopku brez prepričljive obrazložitve ter pomanjkanje javnega, strokovnega, pa tudi medresorskega usklajevanja odpirajo vrata korupcijskim tveganjem in netransparentnosti.

 

 

 

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
Diaz

QQŠ !

04. oktober 2012, ob 12:43:32
Diaz

zakaj zdenka ne zmore ?

"pocestnica" ?? ......... :-)))

04. oktober 2012, ob 12:33:49
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej