Nevrologi obupani pišejo Cerarju in Pahorju

Prof. Žvanova privedla Telekap na rob obstoja, pišejo zdravniki. Tožba zaradi imenovanja Pfeiferjeve.

Objavljeno
28. marec 2016 22.20
Novi oddelek nevrološke klinike Ljubljana 22.1.2016 [ukc, nevrologija]
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Dobro leto po »primeru Radan« se izkazuje, da razmere na oddelku za možganske kapi nevrološke klinike UKC še zdaleč niso mirne in urejene. Sodu je izbil dno sestanek o privatizaciji projekta Telekap.

Predstojnica oddelka doc. dr. Janja Pretnar Oblak je pred prazniki ponudila odstop. Pripravljena je še naprej voditi oddelek, vendar samo v primeru, da Telekap ostane v okviru kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo UKC Ljubljana. Kar 15 od 18 tam zaposlenih nevrologov je nato v pismu, ki smo ga dobili med prazniki, predsedniku vlade Miru Cerarju, predsedniku države Borutu Pahorju in resorni ministrici Milojki Kolar Celarc podprlo Pretnarjevo pri njenem delu in opozorilo na nevzdržne razmere zaradi delovanja bivše predstojnice prof. dr. Bojane Žvan. Državnemu vrhu so pisali zaradi neukrepanja vodstva UKC. Kaj se dogaja?

Telekap mora ostati v UKC

»Zaposleni na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo (KOVNINT) smo v preteklih letih doživljali številne pritiske in pretrese, tudi zaradi slabega vodenja bivše predstojnice prof. Žvan. Afera Radan nas je privedla skoraj na rob obstoja, saj smo pod pritiskom javnosti in nenehnih nadzorov le s skrajnimi močmi uspeli opravljati svoje delo,« začenjajo pismo nevrologi, ki ne morejo več prenašati vsakodnevnih pritiskov.

Po lanskoletni krizi nevrološke klinike je oddelek, na katerem je bil zaposlen tudi zdravnik Ivan Radan, dobil novo predstojnico doc. dr. Janjo Pretnar Oblak, a kaže, da ima prejšnja predstojnica prof. dr. Bojana Žvan še vedno močan vpliv. Kako ocenjujejo razmere nevrologi?

»Z imenovanjem nove predstojnice smo se nadejali bolj pregledne organizacije dela in predvsem izboljšanja medsebojnih odnosov. Na žalost trud doc. Pretnarjeve aktivno, sistematično in brez slabe vesti nenehno spodkopava prof. Žvan. Njeno destruktivno vedenje ni škodovalo le medosebnim odnosom, temveč je ogrozilo integriteto stroke. Izpostavimo naj le primer sistema Telekap ...«

Po razrešitvi z mesta predstojnice je bila prof. Žvanova imenovana za vodjo projekta Telekap, a se to ni obneslo, zato jo je nova predstojnica po posvetu z vodstvom UKC razrešila in jo razporedila na delovno mesto sobne zdravnice. Zakaj, pojasnjujejo nevrologi v pismu.

»Namesto da bi projekt vestno vodila, ga je s svojim spodkopavanjem na vseh ravneh privedla na rob ukinitve. Projekt je obstal le zaradi izjemnega truda doc. Pretnarjeve in našega požrtvovalnega dela. Ob tem smo toliko bolj začudeni in zgroženi ob razmišljanju vodstva UKC, da bi projekt nacionalnega pomena ponovno zaupalo v vodenje prof. Žvan. Projekt Telekap je strokovno neločljivo povezan s KOVNINT, saj ta omogoča infrastrukturno, kadrovsko in strokovno podporo. Menimo, da prof. Žvan v ločeni ustanovi tega ne more zagotoviti. Nesprejemljivo je, da se zgolj zaradi osebnih ambicij in političnih pritiskov posamezne osebe nevrološko stroko ponovno ločuje in razdvaja ter se ob tem zanemarja dobrobit bolnikov. Čutimo se dolžni, da na to opozorimo, po potrebi tudi širšo javnost.«

Vodstvo UKC se ne odziva

Nevrologi so svojo sedanjo predstojnico podprli. Pismo državnemu vrhu so poslali, ker vodstvo UKC ne razrešuje problemov. Zapisali so: »Opozorimo naj tudi na izrazito nekorekten odnos prof. Žvan do ožjih sodelavcev, ki smo morali v zadnjem letu prevzemati dodatne obrementive, saj prof. Žvan svojega dela ni opravljala. Kljub večkratnim kršitvam delovnih obveznosti ustreznega odziva vodstva UKC ni bilo. Poleg tega so se s strani prof. Žvanove ponavljale številne diskreditacije članov tima na osebnem nivoju, grožnje s tožbami, psihično nasilje in podtikovanja, kar izrazito moti delovni proces. Zaradi navedenega menimo, da nadaljnje strokovno sodelovanje s prof. Žvanovo ni možno.«

Nevrologi so ogorčeni zaradi vsebine sestanka med vodstvom UKC (v. d. generalne direktorice Brigita Čokl in strokovna direktorica prof. dr. Miša Pfeifer) in vodstvom nevrološke klinike, ki je bil sklican 18. marca. Na sestanek je prišla tudi prof. Bojana Žvan s svojim odvetnikom, govorili pa so o tem, kako bi projekt Telekap odnesla iz UKC.

»Očitno je bilo z njo že predhodno dogovorjeno, da nas seznani s svojimi zahtevami, ki jih bomo izpolnili ne glede na stroko, finance in načelnost, če le s tem ne bomo prekršili zakona. Pri tem so bili pripravljeni spremeniti tudi statut UKC. Vse za to, da se ji vrne odvzeto spoštovanje in najde ustrezno delovno mesto. Z ustrezno mešanico javnega pljuvanja in osebnih poznanstev pač v naši državi poklekne celotna inštitucija ne glede na neštete strokovne argumente,« ocenjuje v posebnem pismu vodstvu UKC predstojnica dr. Janja Pretnar Oblak, ki še piše: »Leto dni sem se ukvarjala s številnimi komisijami, revizijami, upravnimi nadzori in mednarodno akreditacijo. Ob tem sem imela ves čas v kolektivu prof. Žvanovo, ki od zamenjave naprej komunicira z mano le prek odvetnikov, časopisov, obtožb, žalitev in osebnih zvez tako znotraj kot zunaj UKC. Ob tem ni več redno hodila v službo, na pozive, da svojo odsotnost pojasni, pa je odgovorila s tožbo za mobing.«

Pfeiferjeva brez pravih izkušenj?

Kak razlog bi utegnil voditi vodstvo UKC – Brigito Čokl in prof. dr. Mišo Pfeifer – k temu, da bi bilo naklonjeno predaji projekta v roke prof. Žvanove zunaj UKC, je težko reči. Možno bi bilo, da želijo preprečiti nadaljnje delovanje prof. dr. Žvanove, ki je po naših informacijah vložila tožbo zaradi nedavnega imenovanja prof. Miše Pfeifer za strokovno direktorico UKC. Pfeiferjeva domnevno nima ustreznih vodstvenih izkušenj, medtem ko jih prof. Žvanova, ki je bila tudi prijavljena, ima. Pfeiferjevo je potrdil svet zavoda, v katerem imajo večino člani, ki jih je imenovala vlada. Če bi sodišče potrdilo, da imenovanje prof. Pfeiferjeve ni v skladu s statutom UKC, bo UKC ostal brez strokovne direktorice. Generalna direktorica je že tretja vršilka dolžnosti zapovrstjo; ta teden se izteka razpis za novega generalnega direktorja UKC.

Včeraj nam je uspelo priklicati doc. dr. Janjo Pretnar Oblak, ki je bila presenečena, da smo v uredništvo Dela prejeli obe pismi. Nismo pa mogli vzpostaviti stika s prof. dr. Bojano Žvan. Njen odziv, kot tudi odzive UKC, ministrice za zdravje, premiera Cerarja in predsednika Pahorja pričakujemo v prihodnjih dneh.