Ni ovir za odprtje nordijskega centra

Po današnjem tehničnem pregledu tekaškega stadiona Jelko Gros pričakuje, da bo Planica nared čez mesec dni, prva tekma pa sredi januarja.

Objavljeno
04. november 2015 20.39
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Planica – »Vsak inženir bi bil rad zraven pri takem projektu,« je dejal vodja gradbene operative Gašper Matalič med včerajšnjim tehničnim pregledom osrednjega objekta v nordijskem centru Planica za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Vodja komisije z ministrstva za okolje in prostor Sandi Rutar je prepričan, da bo tekaški stadion brez težav pridobil uporabno dovoljenje. Objekt so si včeraj ogledali strokovnjaki gradbene, strojne ter elektro in požarne stroke pa tudi soglasjedajalci iz različnih institucij. Uporabno dovoljenje za deset in pol milijonov evrov vreden objekt bodo pridobili do konca tega meseca, ko bodo končali še zunanjo ureditev in gradnjo tekaških prog, pričakuje direktor zavoda Planica Jelko Gros in dodaja, da bodo nordijski center odprli na začetku decembra. Sredi januarja bodo v Planici pripravili prvo tekmovanje za svetovni pokal v smučarskih tekih.

Sanje vsakega inženirja

Gradnja tekaškega stadiona je bila za gradbeno podjetja Kolektor koling vrednostno in po obsegu velik projekt, je dejal Gašper Matalič, in dodal, da so bili tudi gradbinci ponosni, da so sodelovali pri gradnji. Kolektor koling je bil za graditelja tekaškega stadiona izbran konec septembra lani, torej v obdobju ko se je gradbena sezona zaključevala. V Planici, kjer so vremenske razmere bolj zahtevne, so gradbince najbolj motile nizke temperature, medtem ko jim po oceni Gašperja Mataliča sneg ni posebno oteževal gradnje. Kljub temu, da so tekaški stadion gradili v težjih pogojih, to na kakovost gradnje ne vpliva, je še zagotovil Matalič.

Tekaški stadion, katerega notranjo ureditev sta zasnovala arhitekta Aleš Vodopivec in Marko Smrekar iz podjetja Stvar, zunanjo ureditev pa so domislili v biroju Blenkuš & Florjančič, je dvonamenski objekt, pravi Jelko Gros. Tla v podzemni garaži bodo od junija do novembra prekrita z umetnim snegom (za priprave športnikov na snegu), v času tekmovanj bo tam tiskovno središče, ob tekaških tekmovanjih pa garderobe. Na strehi objekta je urejeno nogometno igrišče z umetno travo, kjer bosta ob tekaških tekmovanjih štart in cilj. Del prostora bodo namenili muzeju o Planici in skokih, največja atrakcija pa bo vetrovnik, ki bo namenjen smučarjem skakalcem pa tudi obiskovalcem.

Evropski denar za 41 milijonov evrov vreden projekt so večinoma že počrpali, saj so zahtevke sproti pošiljali v Bruselj tako, da Gros težav zaradi financiranja ali morebitnih zamud ne pričakuje, prav tako ne pričakuje zamud pri izvedbo zadnjih zaključnih del.

Gros verjame, da bo nordijski center Planica postal center dobrega počutja za vse Slovence. Od decembra, torej od konca gradnje naprej, bo Planica ekonomsko odvisna od svoje dejavnosti, Gros pa pravi, da se morajo potruditi in vzpostaviti povezave s turističnimi podjetji, organizatorji potovanj, agencijami in v Planico pripeljati obiskovalce. Ki bodo imeli kaj videti.