»Ni res, da sva otroka zapirali na teraso«

Ravnateljica Zasebnega vrtca Zarja iz Kamnika Jelka Golob bi sum kaznivega dejanja morala prijaviti, a tega ni storila.

Objavljeno
15. april 2013 20.41
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Kamnik, Ljubljana - »S pomočnico vzgojiteljice nisva trpinčili otroka z zapiranjem na teraso,« je včeraj za Delo povedala nekdanja vzgojiteljica v Zasebnem vrtcu Kamnik Lidija Breznik in tako zanikala izjave ravnateljice vrtca Jelke Golob. Starši oddelka Sonček jima še naprej stojijo ob strani in zahtevajo, da primer nemudoma raziščejo vse pristojne ustanove.

Deček je kocke metal naokrog, zato ga je pomočnica opozorila

Lidija Breznik je pojasnila, da so se otroci igrali s kockami v kotičku, vendar jih je deček metal naokrog, zato ga je njena pomočnica odpeljala do vrat, ki vodijo na tereso. Pomočnica je z otrokom stala med vrati in se z njim pogovarjala z besedami »veš, mi smo prijatelji in metanje kock ni lepo, ker se lahko kdo poškoduje«, ni pa ga zaprla na teraso, pretreseno pove Breznikova.

Najbolj elegantno bo, če odideta

Na vprašanje Dela, zakaj sta sta skupaj s pomočnico vzgojiteljice prekinili delovno razmerje, je Breznikova povedala, da ju je po prijavi mamice otroka poklicala ravnateljica k sebi in dejala, da ne ve, kaj naj naredi z njima. Ravnateljica je rekla, da bi bilo najbolj elegantno, če bosta podali odpoved delovnega razmerja, saj bo v nasprotnem primeru sledila kriminalistična preiskava, vprašala pa ju je tudi ali se zavedata, kaj vse to pomeni za vrtec. »Kolena so se mi zašibila, zato sva raje dali odpoved, kakor da bi imel vrtec sitnosti,« je povedala Breznikova, ki je začudena, da je doslej še niso obiskali ne kriminalisti, ne kdo iz šolskega inšpektorata ali centra za socilano delo.

Ravnateljica ponovila zgodbo

Ravnateljica Jelka Golob je včeraj sklicala tiskovno konferenco, na kateri pa se je precej zapletlo. Ponovila je zgodbo, da sta obe strokovni delavki priznali dogodek in sami podali odpoved delovnega razmerja, ter da je do trpinčenja otroka res prišlo. Obiskali so jo že tudi kriminalisti, s centrom za socialno delo pa se je slišala po telefonu, je povedala za Delo. Na novinarsko vprašanje, zakaj ni suma kaznivega dejanja nemudoma prijavila organom pregona, kar bi tudi po besedah nekdanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik morala storiti, je pojasnila, da je to storila v torek prejšnji teden, in da so bila vsa njena dejanja usmerjena v zaščito otroka (ta zdaj obiskuje drugi vrtčevski oddelek v istem vrtcu op. p.) in vzgojiteljic.

O odstopu ne razmišlja

Dogodek so po službeni dolžnosti takrat že preiskovali policisti in tudi šolski inšpektor, ki so bili o domnevnem trpinčenju otroka obveščeni iz medijev. To so za Delo potrdili tako na šolskem inšpektoratu, kjer so zoper vrtec uvedli postopek izrednega inšpekcijskega nadzora, kot tudi na ljubljanski policijski upravi. Na slednji so pojasnili, da mora domnevno trpinčenje otroka v skladu z zakonom o preprečevanju nasilja v družini (poseben predpis za nasilje v vrtcu ne obstaja op. p.) prijaviti vsakdo, še posebej pa je dolžno o tem vse pristojne ustanove obvestiti strokovno osebje v vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih zavodih. Čeprav Golobova tega ni storila, o odstopu z mesta ravnatelja ne razmišlja.
Tiskovne konference so se udeležili tudi nekateri starši. Njihov predstavnik Tomaž Slapar je za Delo povedal, da vsi nestrpno čakajo na epilog preiskave in tudi na dan, ko bosta obe strokovni delavki spet skrbeli za njihove malčke.