NIOSB odpovedal tuje zdravnike, UKC bo zmogel sam

Vodilni zdravniki UKC so že pred desetimi dnevi zapisali, da so razmere za male srčne bolnike nevarne, za zaposlene pa nevzdržne.
Fotografija: »Tudi brez strokovnjakov NIOSB bo za otroke dobro poskrbljeno,« je zatrdila Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
»Tudi brez strokovnjakov NIOSB bo za otroke dobro poskrbljeno,« je zatrdila Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC. Foto Leon Vidic

»Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) je danes odpovedal vse že dogovorjene prihode vrhunsko usposobljenih tujih zdravnikov,« so včeraj sporočili z NIOSB. Tudi brez strokovnjakov NIOSB bo za otroke dobro poskrbljeno, pa je povedala za Delo strokovna direktorica UKC prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar. Zakaj NIOSB ne bo več v UKC?


Za male bolnike so bile razmere nevarne


NIOSB je kot vzrok odpoklica tujih zdravnikov navedel sklep strokovnega sveta UKC Ljubljana. V sklepu so zapisali, da so zaradi navzkrižja dveh programov zdravljenja na srcu bolnih otrok razmere za bolnike nevarne, za zaposlene pa nevzdržne. »Trenutno sta v koliziji dva programa: uspešen program UKC s kirurgi iz bolnišnice Motol iz Prage in v perspektivi, po mnenju prof. Igorja Gregoriča optimalen program NIOSB, ki do danes ni niti organiziran niti kadrovsko ekipiran. Stanje povzroča vznemirjenost sodelujočih v dosedanjem programu tako v UKCL kot med gostujočimi pediatri, kardiologi in kirurgi iz Motola. Tako stanje je za bolnike, ki jih hkrati obravnavajo gostujoči zdravniki NIOSB in zdravniki UKCL, brez jasno opredeljene odgovornosti za paciente, nevarno, za zaposlene v UKCL pa nevzdržno. Bojimo se, da bodo v teh razmerah z nami prenehali sodelovati kirurgi iz Motola, tuji pediatri in intenzivisti, ki pomagajo UKCL,« piše v sklepu. NIOSB so zato pozvali, »naj v celoti prevzame program zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako in odgovornost za rezultate zdravljenja ali naj se omeji na svetovanje, dokler na prevzem programa ne bo v celoti pripravljen«.


Opozorila iz UKC


Sporočilo o nevarnosti in nevzdržnosti so poslali že 3. avgusta na štiri relevantne naslove: ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, državni sekretarki Ani Medved, predsedniku sveta UKC Jožetu Golobiču in predsedniku sveta NIOSB prof. dr. Igorju Gregoriču. Ni bilo prvič, da so iz UKC prišla resna opozorila v zvezi z NIOSB. Širše vodstvo UKC je že nekajkrat pisalo o finančnih in pravnih neurejenostih med NIOSB in UKC ter o tujih zdravnikih, ki lahko »destabilizirajo celotni UKC«. Prav tako je sprejela stališče o nesprejemljivosti stanja zdravstvena nega. NIOSB se je torej včeraj odzval z (začasnim) umikom svojih kirurgov. Zapisal je, da vodstvo NIOSB izvaja vse potrebno, da bi NIOSB čim prej lahko začel klinično delo, morda že v dveh mesecih, prav tako pa tudi, da je »dosedanjo pomoč zagotavljal na prošnjo vodstva UKC«.


UKC potreboval kardiologe, ne kardiokirurgov


Kot so nam pojasnili v UKC, so za pomoč zaprosili ministrstvo za zdravje 13. junija, malo pred tem, ko so UKC dokončno zapustili domači pediatri kardiologi. Za kardiokiruga po besedah strokovne direktorice prof. dr. Jadranke Buturović Ponikvar niso zaprosili, saj dobro sodelujejo s češkimi kardiokirurgi.

Toda čez dober mesec (16. julija), ko je v UKC prišel prvi prek NIOSB organizirani kardiolog iz ZDA, po rodu Egipčan, je prinesel s seboj samo življenjepis. Po besedah strokovne direktorice v UKC niso dobili na vpogled njegove licence, prav tako ni bil vpisan v začasni register zdravnikov v Sloveniji. Da tuji zdravniki, ki prihajajo prek NIOSB, nimajo ustreznih dokumentov, je prof. dr. Matjaž Veselko, strokovni direktor kirurške klinike UKC, pisno opozarjal NIOSB. Zaupati smo morali strokovnjakom NIOSB, ki je javni zavod in mora po zakonu zagotavljati ustrezno strokovnost kadrov, pa je povedal včeraj za javnost. UKC pa je sicer že pred prihodom prvega Američana zaposlil lastnega kardiologa, hrvaškega zdravnika Vladimirja Jegdića, in pridobil tudi kardiologe za interventne posege z Reke. Tako ameriških kardiologov sredi julija niti niso več potrebovali. UKC je v zadnjem mesecu večkrat zagotovil, da njihov program s pomočjo čeških kardiokirurgov poteka uspešno.


Izredni strokovni nadzor zaradi umrle dojenčice


Prof. dr. Igor Gregorič je za STA včeraj izjavil: »Če NIOSB teh mednarodnih strokovnjakov iz tujine ne bi zagotovil, bi se moral bolnišnični program v Ljubljani v tistem trenutku enostavno ukiniti.« Vse kaže, da prof. Gregorič nima pravega vpogleda v delovanje UKC, saj so ga tam videli le na predavanju. »Če bi jaz postavljala tako zahteven program, bi bila zraven 24 ur,« je dejala o delu Gregoriča strokovna direktorica.

Strokovna direktorica je odredila notranji izredni strokovni nadzor zaradi dojenčice, ki je umrla 10. avgusta po štirih operacijah, ki sta jih izvedla zaporedoma dva kirurga iz NIOSB. Ugotavljali bodo tudi, ali so bile operacije komaj rojene deklice tako nujne, da ni bilo mogoče počakati češke ekipe. Češki in ameriški strokovnjaki namreč o nujnosti operacije niso imeli enakega stališča.

Komentarji: