Nizke kazni za mučitelje

Spremembe zakona o zaščiti živali so nujne, ker se veliko objestnežev, ki se znašajo nad živalmi, izogne kaznim. Z večjim nadzorom nad izvajanjem zakona in kaznovanjem bi ljudi opozorili, da se za žival sploh ne bi odločali.

Objavljeno
12. november 2010 10.50
Ksaver Dolenc
Ksaver Dolenc
Ljubljana – Slovenska zakonodaja o zaščiti živali pred mučenjem je v marsičem pomanjkljiva in nejasna, velike težave so tudi pri uveljavljanju zakonov, čeprav strokovnjaki pravijo, da bi bil zakon o zaščiti živali (ZZZ) tudi samo s spremembami nekaterih členov lahko zelo učinkovit, smo slišali na včerajšnjem posvetu, ki ga je na Policijski akademiji v Tacnu pripravila policija. Poleg »cehovskih« strokovnjakov se ga je udeležilo tudi veliko pripadnikov civilne družbe, ki se zavzemajo za posodobitev zakona. Ta je predvsem pri opredeljevanju pojma mučenja živali nedoločen in dopušča, da se mučitelji zlahka izvijejo iz postopka in ostanejo nekaznovani, ker jim je zelo težko, če ne nemogoče dokazati, da so to počeli naklepno. V predlogu o spremembah in dopolnitvah ZZZ je zato predlagano kazenskopravno sankcioniranje mučenja živali iz malomarnosti.

Takšna sprememba bi pomenila tudi sporočilo in bila hkrati svarilo ljudem, ki zaradi kakršnega koli vzroka ne morejo skrbeti za žival s potrebno pazljivostjo, da se za žival sploh ne bi odločili. Manj tovrstnih kaznivih dejanj in prekrškov bi bilo tudi, če bi bilo bolje poskrbljeno za ozaveščanje odraslih in primerno vzgojo v šolah, predvsem pa bi morali že zdaj imeti temeljitejši nadzor nad izvajanjem zakona, kar pomeni tudi pogostejše izrekanje kazni, in ne samo opominov. Žal so denarne kazni za kršitev predpisov o varstvu živali pred mučenjem pri nas veliko nižje kot na Zahodu, v ZDA in celo na Hrvaškem. Za povrhu lahko tam kršitelja doleti denarna in zaporna kazen, hkrati pa se mu v morebitni obsodbi prepove, da bi sploh še lahko imel žival. Takšna prepoved v ZDA lahko traja do pet let, v sosednji Avstriji pa je lahko začasna ali trajna.

Med predlogi za spremembe ZZZ je tudi, naj nadzor nad izvajanjem predpisov o varstvu živali ostane naloga državne uprave. Toda zaradi velikega števila in tudi povečevanja znašanja nad živalmi oziroma mučenja bo treba resno razmisliti o ustanovitvi novega organa, ki bi skrbel za učinkovitejšo in bolj kakovostno izvajanje zakona o zaščiti živali. Lahko je v okviru ministrstva, pristojnega za veterinarstvo, lahko z reorganizacijo organov na VURS. Morda bi nadzor lahko izvajal tudi nov oddelek na uradu za notranji uradni nadzor. Navsezadnje bi za izvajanje predpisov o varstvu živali pred mučenjem lahko skrbel tudi poseben oddelek, pristojen samo za preiskovanje in obravnavo tovrstnih primerov. Živalska inšpekcija ali živalska policija torej. Marsikje (ZDA) se je uveljavila.