NLB Leasing prodaja Hotove lokale v Portorožu

Mercator je prodal tri portoroške lokale zlatarskemu podjetju Edison Trade Tedyja Pavlovskega.

Objavljeno
16. januar 2016 15.26
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - NLB Leasing je objavil prodajo nekaterih lokalov sredi Portoroža in hotela v Ankaranu znanega portoroškega podjetnika Vejsila Hota. Mercator pa je že pred meseci prodal tri lokale v centru koprskemu zlatarskemu podjetju Edison Trade last Tedyja Pavlovskega, vendar je informacija šele zdaj prodrla v javnost.

Veda Invest v večinski lasti Vejsila Hot, v njem pa je v preteklosti direktorovala tudi sedaja piranska podžupanja Meira Hot, je v začetku leta 2010 od Istrabenz Turizma za 4,9 milijona evrov (z DDV) odkupila približno 1100 kvadratnih metrov in deset lokalov v poslovnem objektu Plaža (med cesto in osrednjo portoroško plažo).

Že tedaj so v javnosti ocenjevali, da gre za sorazmerno drag nakup (4450 evrov za kvadratni meter), kar je bilo približno petkrat dražje od nakupa, ki ga je leto prej v spornem postopku izpeljalo podjetje Grafist v podobnem, toda večjem poslovnem objektu Figarola in Tivoli sredi Portoroža. Hotovo podjetje Stara oljka (ki je imelo leta 2014 917.000 evrov prihodkov in 51.000 evrov dobička), je uspelo gostinski lokal Stara oljka izločiti iz nakupnega paketa v objektu Plaža in zanj zagotoviti finančna sredstva.

Zato je Stara oljka ostala v Hotovi lasti. Očitno pa se je pri poravnavanju finančnih obveznosti za preostalih nekaj čez 700 kvadratnih metrov površin zapletalo. Zato je NLB Leasing pred časom objavil, da te lokale sredi Portoroža in ob plaži prodaja, cena pa je stvar dogovora. Poleg tega je NLB Leasing objavil, da prodaja tudi Hotel Oltra, s katerim v Ankaranu upravlja Hotovo podjetje Veda invest. Hotelček s tremi restavracijami, aperitiv barom, nočnim klubom, šestimi apartmaji in 19 sobami ponuja za 1,7 milijona evrov in 22 odstotnim DDV.

Hot ne bo ob vse premoženje

Vejsil Hot je pojasnil, da je bil ob nakupu prepričan, da bo posle v objektu Plaža speljal še z drugimi najemniki lokalov, ki pa naj bi ga pustili na cedilu. Zato je bilo breme zanj previsoko. "Toda to še zmeraj ne pomeni, da lokalov ne bom ohranil. Še zmeraj so v našem najemu. Poleg tega pogodba govori, da imam do določenega datuma predkupno pravico in da morajo kupci poravnati naša vlaganja v te lokale, ki jih ni bilo malo. Zato do spremembe lastništva ne bo prišlo tako preprosto," je dejal Hot. Zvedeli smo, da ima lokale v najemu Hotovo podjetje Ksene, d.o.o., a da bi bili Hotovi celo veseli, če bi se rešili nekaterih pretiranih bremen. Poleg Hota in NLB Leasinga so v tem objektu lastniki še Edison Trade, Okolje in eno od portoroških nepremičninskih podjetij.

Nepremičnine sredi Portoroža prodal tudi Mercator

V drugem portoroškem poslovnem kompleksu (kjer je lokal Cacao), pa je pred nekaj meseci Mercator prodal svoje tri lokale (Modiana, Intersport in parfumerija) v približni izmeri 400 kvadratnih metrov. Tri lokale je kupila koprska družba Edison Trade za približno en milijon evrov, vendar pod pogojem, da mora vsaj pet let po sedanjih (nizkih) najemninah ohraniti vse tri najemnike lokalov. Tedy Pavlovski, ki je solastnik podjetja, ki se ukvarja s prodajo in odkupom zlata (leta 2014 je imel Edison Trade po podatkih GVIN za 8,15 milijona evrov prometa in 67.000 evrov dobička ter 7 zaposlenih), je povedal, da je ta nakup naložba za prihodnost, saj je tak nakup priložnost, ki se pojavi samo enkrat v življenju. Prepričan je, da bi morali v vseh lokalih v središču Portoroža sčasoma dobiti drugačne najemnike (na primer vsaj take kot sta zdaj kavarna Cacao in restavracija Montagu), ki bi temeljito spremenili podobo in ponudbo turističnega kraja.