Nocoj v Radečah odprejo 62. svetovno prvenstvo v lovu rib s plovcem

Sava med Radečami in Sevnico je sicer že ves teden prizorišče prvenstva, treningi potekajo vsak dan.

Objavljeno
10. september 2015 16.20
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Radeče - Nocoj ob 18.30 bodo v Radečah tudi uradno odprli 62. svetovno prvenstvo v lovu rib s plovcem. Sava med Radečami in Sevnico je sicer že ves teden prizorišče prvenstva, treningi potekajo vsak dan, zaključek in najbolj razburljivi del tekmovanja pa organizatorice, Ribiška zveza Slovenije ter ribiški družini Radeče in Sevnica, napovedujejo za nedeljo, 13. septembra. Zaključna slovesnost s podelitvijo medalj in pokalov bo ob 18.30.

Za Savo velja, da ima ob normalnih vremenskih razmerah umirjen tok, ki se niti ob izdatnem deževju bistveno ne poveča. Takšne razmere ustrezajo ogrici, mreni, krapom, ploščičem in tudi zeleniki ter rdečeoki.

Tekmovanja v lovljenju savskih rib s plovcem na tekmovalni trasi, ki se nahaja na akumulacijskem jezeru med hidroelektrarnama Vrhovo in Boštanj, se udeležuje štirideset ekip s po petimi tekmovalci iz tridesetih držav − od Južne Afrike do Norveške. Na obeh trasah so že doslej potekala velika mednarodna tekmovanja.

Vsak tekmovalec sme imeti 20 litrov ribje krme in 2,5 litra žive vabe, se glasijo pravila tekmovanja. Organizator dovoljuje uporabo barvnih črvov. Maksimalna dolžina palice štek je 13 metrov. Obvezna je uporaba 3,5 metra dolge mreže.
Slovenija, pravijo pri Ribiški zvezi, je vodnata dežela z več kot 9000 hektari vodnih površin in s 45 rečnimi tokovi, daljšimi od 25 kilometrov. V osnovi se tekoče vode v Sloveniji delijo na jadransko in donavsko (črnomorsko) porečje.

Glavna reka prvega je Soča s pritoki, drugega pa Sava s pritoki. Posebnosti jadranskega porečja so soška postrv in soški lipan. Za posebnost rek donavskega porečja pa veljajo sulec, sorodnik lososa in tajmena, potočna postrv in lipan.