Nosečnice pri zasebnikih v neenakopravnem položaju

Zdravstvena blagajna nosečnicam pri zasebnikih ne more plačati preiskav.

Objavljeno
03. februar 2016 22.08
15.8.2009 Ljubljana, Slovenija. Zdravstveni delavci v avli Univerzitetnega klinicnega centra - UKC, v Ljubljani.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Nosečnice, ki obiskujejo zasebne ambulante, nimajo enakih pravic kot ženske v javnem sektorju. Pa bi jih morale imeti, je odločilo ustavno sodišče pred 17 leti. Bela napotnica je lani pravice vseh bolnikov zasebnih zdravnikov uredila na papirju, v praksi pa so še težave. Ponekod jih vzamejo brez besed, drugje ne.

Konkretno: ginekologinja Sabina Senčar, čista zasebnica brez koncesije iz ordinacije Juna v Ljubljani, je poslala nosečnico na krvne preiskave na Zavod za transfuzijsko medicino. Takšne preiskave pripadajo vsem nosečnicam v državi. Z eno pomembno razliko: za nosečnice, ki obiskujejo koncesionarje ali zdravstvene domove, plača preiskave ZZZS (javna zdravstvena blagajna), za pacientke zasebnih zdravnikov pa ne. Dobrih 76 evrov morajo plačati iz lastnega žepa.

***

Več o neenakopravni obravnavi nosečnic lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.