Nov izpad: Brez elektrike 30.000 odjemalcev na območju Ljubljane

Predsednik uprave Elektra Ljubljane upa, da bo elektrika pri odjemalcih v nedeljo.

Objavljeno
07. februar 2014 15.00
Posodobljeno
07. februar 2014 15.00
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Okoli 14.30 je izpadel 110-kilovoltni daljnovod med Vrhniko in Klečami, kar pomeni, da je brez električne energije ponovno okoli 30.000 odjemalcev Elektra Ljubljana, je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave tega podjetja Andrej Ribič. Upa, da bo sistem kmalu za silo pokrpan oziroma da bodo odjemalci pod napetostjo v nedeljo.

Danes so število odjemalcev brez električne energije uspeli znižati na 15.000 odjemalcev oziroma 700 transformatorskih postaj, po izpadu pa je brez napetosti spet 900 transformatorskih postaj. Ribič upa, da zadnja okvara ni hujša in da jo bodo lahko sanirali, saj je od te povezave odvisno napajanje Logatca in Cerknice.

Glede vzpostavitve daljnovodne povezave med Logatcem in Vrhniko je Ribič pojasnil, da vsa dela potekajo 24 ur na dan, v tem hipu imajo postavljenih osem drogov. Do sobote naj bi postavili vse, je ocenil, najkasneje pa naj bi povezavo vzpostavili v nedeljo popoldne. Tako so namreč napovedali in Ribič upa, da bodo uspeli držati obljubo.

Trenutno na območju Novega mesta praktično nimajo izpadov, v Ljubljani naj bi izpad imeli samo na eni transformatorski postaji. V Trbovljah je prav tako vse v redu, je našteval Ribič, na Kočevskem še kar nekaj odjemalcev napajajo s pomočjo agregatov, najhuje pa je, kot že omenjeno, na Notranjskem.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana je ponovno opozoril na primerno in strokovno ravnanje z agregati in poudaril, naj ljudje za priklop agregatov na omrežje pokličejo za to usposobljene osebe. Zdaj bodo namreč začeli s sanacijo nizkonapetostnega omrežja in vsaka napaka lahko ogrozi življenje njihovih delavcev.

Ribič je prav tako poudaril, da se pojavlja nestrpnost pa tudi dezinformacije. Tako dogajanje razumejo, saj so ljudje že več kot teden dni brez elektrike, a hkrati Ribič poudarja, da tudi njihovi delavci toliko časa na terenu, nekateri skoraj 24 ur na dan.